Založ si blog

Ako sa zbaviť chĺpkov? Epilácia vs. depilácia – ktorá z nich je tá pravá pre vás?

Ak chcete za každých okolností vyzerať skvelo, hebká pokožka na celom tele patrí k základnej hygienickej rutine. Budete chĺpky epilovať alebo depilovať? Spolu sa pozrieme na to, aké máme možnosti!

Aký je rozdiel medzi epiláciou a depiláciou?

Depilácia je odstránenie viditeľnej časti chĺpkov, teda tej, ktorá pretŕča nad pokožku. Ide teda o oholenie alebo chemické rozloženie chlpu. Veľkou výhodou je jej bezbolestnosť, preto si ju volí mnoho žien i mužov. Hebkú pokožku si však zabezpečíte iba na dva dni a ľudia s tmavým ochlpením, ktoré zvykne byť hrubšie a pevnejšie, môžu mať pichľavé strnisko aj po niekoľkých hodinách od holenia. Depiláciu preto musíte často opakovať.

Epilácia je odstránenie chĺpka aj s jeho korienkom. Kým vyrastie nový chĺpok na tom istom mieste, môže to trvať aj niekoľko týždňov. Preto si budete epilovať pokožku oveľa zriedkavejšie. Navyše, narúšate korienok chĺpkov, preto budú rásť pomalšie a budú mať svetlejšiu farbu. Daňou za to je bolesť a začervenanie pokožky.

Depilácia alebo epilácia podpazušia strojčekom
Zdroj: freepik.com

Ako sa depilovať?

Ide o obľúbené spôsoby, ako sa zbaviť chĺpkov doma a za relatívne málo peňazí. Aj v tomto prípade majú jednotlivé postupy svoje výhody a nevýhody.

Spôsoby depilácie:

Holiaci strojček/žiletka – v tomto prípade depilácia doma prebieha pomocou holiaceho strojčeka prikladaného na navlhčenú pokožku. Okrem možného porezania je nevýhodou aj množstvo plastového odpadu z holiacich strojčekov – pokiaľ nepoužívate kovový strojček alebo elektrický strojček.

Zastrihávanie chĺpkov strihačom – nevýhodou je, že zastrihávaním nikdy nedospejete k hebkej pokožke. Ide však o najrýchlejší spôsob odstránenia chĺpkov niekoľko milimetrov nad pokožkou a hodí sa najmä na depiláciu intímnych partií.

Depilačné peny a krémy – keďže fungujú na báze chemických látok, ktoré rozkladajú chĺpok, zasahujú aj do vrchnej časti pokožky a chĺpky tak vyrastajú o niečo pomalšie ako pri klasickom holení. Stačí ich naniesť na pokožku a po určitom čase, najčastejšie 15-20 minút, ich zotrieť. Nevýhodou je silný chemický zápach a možné podráždenie pokožky a slizníc. Nie sú vhodné na depiláciu ohanbia, pretože môžu dráždiť genitálie. V tomto prípade radšej siahnite po epilácii intímnych partií.

Spôsoby epilácie pre dlhodobé odstránenie chĺpkov

Pre milovníkov praktických riešení existuje niekoľko možností ako rýchlo a na dlhší čas odstrániť chĺpky z celého tela. Okrem hygienického hľadiska určite oceníte aj pocit hebkosti a upravenosti za každých okolností.

Laserová epilácia intímnych partií
Zdroj: freepik.com

Spôsoby epilácie:

Pinzeta a nite – pomocou pinzety vlastne epilujeme obočie alebo chĺpky, ktoré sa objavia v oblasti brady na ženskej tvári. Podobne pomocou nite upravujú skúsené kozmetičky chĺpky nad hornou perou, obočie, alebo oblasť líc a brady.

Epilátor – ide o prístroj, ktorý je zložený z mnohých pinziet, ktoré rotujú a vytrhávajú jednotlivé chĺpky. Bolesť, ktorú si ním spôsobujeme, sa snaží eliminovať rôznymi spôsobmi – chladivými a masážnymi nadstavcami alebo vodeodolnosťou, vďaka čomu môžeme epilovať počas kúpeľa, kedy je pokožka mäkšia. Pohodlne to dokážeme aj doma. Nevýhodou je, že chĺpky by mali mať aspoň 5 milimetrov, teda musíte počkať, kým dorastú.

Epilácia voskom – najčastejšie prebieha pomocou pásikov, ktoré zohrejete dlaňami a priložíte na umytú a vysušenú pokožku. Chĺpky by mali mať dĺžku aspoň 5 milimetrov. Nevýhodou sú okrem bolesti aj zvyšky vosku nalepené na pokožke, ktoré musíte následne odstraňovať.

Epilácia cukrovou pastou – postupuje sa veľmi podobne ako pri epilácii voskom, ale namiesto vosku používame cukrovú pastu. Môžete si ju vyrobiť aj doma a jej hlavnou devízou je používanie prírodných surovín bez chémie – cukor, citrónová šťava a voda.

Brazílska epilácia – mnohokrát je nesprávne nazývaná ako brazílska depilácia, v skutočnosti však ide o epiláciu, keďže aj v tomto prípade je vytrhnutý chĺpok aj s korienkom. Brazílsku epiláciu intímnych partií odporúčame najmä ženám, ktoré sa nehanbia úplne nahé pred kozmetičkou a sú ochotné spolupracovať a pridržiavať si pokožku v intímnej oblasti, zatiaľ čo kozmetička bude strhávať pásiky s voskom alebo cukrovou pastou. Polhodina silnej bolesti sa vám vráti v podobe niekoľkých týždňov dokonale hebkých intímnych oblastí. Podľa Brazílčaniek sa hodí najmä na letné obdobie.

Laserová epilácia – tá sa hodí ľuďom, ktorí chcú raz a navždy zatočiť s chĺpkami. Pomôže každému, kto sa už viac nechce holiť alebo epilovať v oblastí podpazušia, nôh alebo rúk. Obzvlášť obľúbená je laserová epilácia intímnych partií, keďže ide o veľmi citlivé a ťažšie dostupné miesta. Cena laserovej epilácie sa pohybuje v rozmedzí od 30 do 200 eur, podľa toho, či máte záujem o epiláciu konkrétnej časti tela, alebo kombinovanú epiláciu, napríklad podpazušia a nôh. Veľkou výhodou laserovej epilácie je bezbolestnosť ako aj to, že po viacerých aplikáciách chĺpky úplne vymiznú. Počet zákrokov je rôzny, ale najmodernejšie technológie si s chĺpkami poradia už za 5-8 návštev.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 207449x
Priemerná čítanosť článkov: 3241x

Autor blogu

Kategórie