Založ si blog

Prasknuté vodovodné potrubie, čo robiť?

Komplikácie rozhodne nemá rád nikto z nás. Jednou z nich je aj prasknuté potrubie, ktoré sa môže prejaviť aj nepríjemným vytopením. Nielenže to môže zanechať veľké škody na majetku, ale tiež kvôli tomu prídete o množstvo financií. V tomto článku sa dozviete, ako postupovať pri prasknutom potrubí a ktoré faktory ho odhaľujú.

Pravdepodobne vás zaujíma, čo vlastne prasknuté potrubie spôsobuje. Odpovedí je hneď niekoľko. V prvom rade môže byť príčinou nedostatočná údržba, nadmerné opotrebovanie materiálu či výkopové práce v oblasti domu. Prasknuté vodovodné potrubie má množstvo príčin, ktoré by ste mali odhaliť skôr, ako príde k vytopeniu.

Prasknuté vodovodné potrubie

Ako postupovať ak vám prasklo vodovodné potrubie?

Každému sa v živote môže stať, že mu jednoducho praskne potrubie v stene. Veľkou výhodou je, keď na to včas prídete. Dôležité je, aby ste zachovali chladnú hlavu a postupovali podľa nasledujúcich pokynov:

  • V prvom rade je potrebné zavolať havarijnú službu, ktorá by mala byť dostupná nonstop.
  • Medzitým je dôležité, aby ste uzavreli hlavný uzáver vody. Aby ste zabránili ďalšiemu unikaniu vody a teda ďalším škodám. Ventil na uzavretie vody je najčastejšie v kuchyni alebo kúpeľni, prípadne pred vodomerom. 
  • V prípade ak je únik vody jednoznačný a súvisí s niektorým zo spotrebičov ako umývačka riadu, práčka, WC, vodovodná batéria, uzavrite vodovodný ventil umiestnení pri týchto zariadeniach. 
  • Ak uniklo príliš veľa vody, ktorá by mohla spôsobiť elektrický skrat, je vhodné vypnúť aj elektrinu v prípade ak je to bezpečné. 
  • V prípade, že je poškodené vykurovacie zariadenie alebo je prasknutý radiátor, snažte sa znížiť intenzitu prúdenia tečúcej vody, ak to nie je možné, podložte pod poškodenú časť vedro alebo inú nádobu na zachytenie unikajúcej vody.
  •  Dôležité je, aby ste nepanikárili a počkali až do príchodu inštalatérov, oni budú vedieť ako postupovať. 

Ako odhaliť prasknuté potrubie v stene?

Vo väčšine prípadov stav potrubia nekontrolujeme až dovtedy, kým sa skutočne niečo nestane. Aby ste však predišli tomu najhoršiemu scenáru, je dôležité, aby ste potrubie a jeho okolie kontrolovali pravidelne. Jeho prasknutie prezrádzajú napríklad mapy na stene, praskliny, nerovnosti či trhliny. V takejto situácii je skvelým riešením zavolať majstrov ako sú vodoinštalatéri, ktorí sa dlhoročne zaoberajú opravou potrubia a vedia jednoducho lokalizovať únik vody. Majú na to špeciálne prístroje, vďaka ktorým problém rýchlo a bez akýchkoľvek problémov vyriešia.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 208906x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie