Ako spevniť zadok a panvové dno?

26. júna 2022, topblogger, Zdravie

Plne funkčné panvové svaly a pekný zadok nie sú iba otázkou estetického cítenia. Plnia dôležité funkcie, ktoré využívame každý deň bez toho, aby sme si to uvedomovali.

Na čo nám slúžia panvové svaly?

Panvové svaly nám slúžia na zadržiavanie moču a stolice, ale majú funkciu aj v našom sexuálnom živote a samozrejme pri pohybe nášho tela.

Svaly panvového dna

Svaly panvového dna nám umožňujú zadržiavať moč, stolicu a vetry, ako aj uvoľniť ich, keď je to vhodné. Keď napneme svaly panvového dna, nadvihneme vnútorné orgány v panve a dokážeme uzavrieť konečník ako aj ústie močovej trubice. 

Ako spevniť zadok a panvové dno?

zdroj: freepik.com

Vonkajšie panvové svaly

Vonkajšie panvové svaly sú vlastne svaly zadku a prispievajú k správnemu držaniu tela. Sú súčasťou svalového korzetu, ktorý spevňuje trup a sú veľmi dôležité pri chôdzi.

Aké zdravotné problémy hrozia pri ochabnutí panvových svalov? 

Problémy pri ochabnutých svaloch panvového dna

Najčastejším problémom je v tomto prípade únik moču, teda inkontinencia. Môže dochádzať aj k úniku stolice alebo ku gynekologickým problémom. Kvôli nesprávnemu držaniu tela, ak panvové svaly nie sú dostatočne pevné, hrozí aj bolesť chrbtice. U mužov ovplyvňujú panvové svaly aj zdravie prostaty a erektilné funkcie. U žien zase pomáhajú počas pôrodu a ak sú ochabnuté, pôrod môže byť komplikovaný.

Problémy pri ochabnutom zadku

Ochabnuté svaly zadku sťažujú chôdzu, vstávanie a nedostatočne chránia bedrové kĺby pri každodennom pohybe alebo pri nárazoch.

Ako spevniť zadok a panvové dno?

Ak sa neviete prinútiť k cvičeniu, máme pre vás aj skvelý tip bez námahy.

Cviky na spevnenie panvového dna

Cviky na spevnenie zadku

Elektromagnetoterapia na spevnenie panvového dna a formovanie zadku

Elektromagnetoterapia na spevnenie panvového dna a formovanie zadku využíva vysokovýkonné fokusované magnetické pole na stimuláciu hlbokých svalov panvy a obnovenie nervovej aktivity v tejto časti tela. Pomáha po pôrode, ale aj po závažnejších ochoreniach, akým je napríklad mozgová príhoda alebo skleróza multiplex. Rieši inkontinenciu alebo únik stolice a imituje sťahy svalov, ktoré by prebiehali pri cvičení. Má však estetický efekt – spevňuje zadok. Pozitívny vplyv si všimnete už po prvom ošetrení, ale dlhodobé účinky sa objavujú po 6 týždňoch, kedy pacienti podstupujú túto bezbolestnú terapiu 1 až 2-krát týždenne.