Založ si blog

Ako spevniť zadok a panvové dno?

Plne funkčné panvové svaly a pekný zadok nie sú iba otázkou estetického cítenia. Plnia dôležité funkcie, ktoré využívame každý deň bez toho, aby sme si to uvedomovali.

Na čo nám slúžia panvové svaly?

Panvové svaly nám slúžia na zadržiavanie moču a stolice, ale majú funkciu aj v našom sexuálnom živote a samozrejme pri pohybe nášho tela.

Svaly panvového dna

Svaly panvového dna nám umožňujú zadržiavať moč, stolicu a vetry, ako aj uvoľniť ich, keď je to vhodné. Keď napneme svaly panvového dna, nadvihneme vnútorné orgány v panve a dokážeme uzavrieť konečník ako aj ústie močovej trubice. 

Ako spevniť zadok a panvové dno?

zdroj: freepik.com

Vonkajšie panvové svaly

Vonkajšie panvové svaly sú vlastne svaly zadku a prispievajú k správnemu držaniu tela. Sú súčasťou svalového korzetu, ktorý spevňuje trup a sú veľmi dôležité pri chôdzi.

Aké zdravotné problémy hrozia pri ochabnutí panvových svalov? 

Problémy pri ochabnutých svaloch panvového dna

Najčastejším problémom je v tomto prípade únik moču, teda inkontinencia. Môže dochádzať aj k úniku stolice alebo ku gynekologickým problémom. Kvôli nesprávnemu držaniu tela, ak panvové svaly nie sú dostatočne pevné, hrozí aj bolesť chrbtice. U mužov ovplyvňujú panvové svaly aj zdravie prostaty a erektilné funkcie. U žien zase pomáhajú počas pôrodu a ak sú ochabnuté, pôrod môže byť komplikovaný.

Problémy pri ochabnutom zadku

Ochabnuté svaly zadku sťažujú chôdzu, vstávanie a nedostatočne chránia bedrové kĺby pri každodennom pohybe alebo pri nárazoch.

Ako spevniť zadok a panvové dno?

Ak sa neviete prinútiť k cvičeniu, máme pre vás aj skvelý tip bez námahy.

Cviky na spevnenie panvového dna

  • Naučte sa tzv. Kegelove cviky – sťahujete pri nich panvové svaly v ľahu s pokrčenými nohami, v sede alebo postojačky. Základným prvkom je takzvané podsadenie panvy, teda jej vystrčenie smerom dopredu. Pritom sa snažíme aktivovať zvierače močového mechúra a konečníka. Pomáha aj naznačovať pohyb panvy, ktorý vykonávame, keď sa snažíme zazipsovať si nohavice.
  • Ochabnuté panvové svaly môžete precvičovať aj pri každom močení. Jednoducho sa snažte na toalete sťahovať svaly tak, aby ste prúd moču úplne zastavili a následne svaly opäť povoľte.

Cviky na spevnenie zadku

  • Postavte sa na štyri, zatiahnite bruško a striedavo vystierajte pravú a ľavú nohu.
  • Kdekoľvek a kedykoľvek sťahujte sedacie svaly smerom k sebe. Vydržte desať sekúnd a opäť povoľte.
  • Ľahnite si na bok, hlavu oprite o dlaň a nohy vystrite. Potom vrchnú nohu dvíhajte do vzduchu, dopredu, dozadu, alebo špičkou kreslite do vzduchu malé kruhy. Nezabudnite vystriedať obe nohy, teda po 20 opakovaniach si ľahnite na druhý bok a cviky opakujte.

Elektromagnetoterapia na spevnenie panvového dna a formovanie zadku

Elektromagnetoterapia na spevnenie panvového dna a formovanie zadku využíva vysokovýkonné fokusované magnetické pole na stimuláciu hlbokých svalov panvy a obnovenie nervovej aktivity v tejto časti tela. Pomáha po pôrode, ale aj po závažnejších ochoreniach, akým je napríklad mozgová príhoda alebo skleróza multiplex. Rieši inkontinenciu alebo únik stolice a imituje sťahy svalov, ktoré by prebiehali pri cvičení. Má však estetický efekt – spevňuje zadok. Pozitívny vplyv si všimnete už po prvom ošetrení, ale dlhodobé účinky sa objavujú po 6 týždňoch, kedy pacienti podstupujú túto bezbolestnú terapiu 1 až 2-krát týždenne.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 206519x
Priemerná čítanosť článkov: 3227x

Autor blogu

Kategórie