Na čo si dať pozor pri výmene elektrorozvodov?

28. júna 2022, topblogger, Domácnosť

Elektrorozvody si meníme podľa vlastného uváženia a žiaden zákon nám to neprikazuje, no rozhodne by sme sa do toho nemali púšťať sami, pokiaľ na to nemáme vzdelanie a skúsenosti.

Kedy je potrebná výmena elektrorozvodov? 

Hoci neexistuje presná záručná doba, elektrorozvody nám sami dajú najavo, že je čas ich vymeniť. Je to potrebné ak:

Na čo si dať pozor pri výmene elektrorozvodov?

zdroj : freepik.com

Čo je potrebné vybaviť pred samotnou elektroinštaláciou? Na čo myslieť a aké máte povinnosti ak sa rozhodnete pre rekonštrukciu elektroinštalácie

Keďže výmena elektrorozvodov trvá približne týždeň, mali by ste si zariadiť náhradné bývanie, či už u priateľov, u rodiny alebo v penzióne. Upozornite susedov na práce v byte alebo v dome a uistite sa, že pracovný hluk ustane minimálne o siedmej večer. Pokiaľ bývate v byte, musíte na výmenu elektroinštalácie upozorniť stavebný úrad. Ak bude viesť rovnako ako predtým, alebo urobíte zmeny, ktoré nezasiahnu nosné priečky, stačí to na stavebnom úrade ohlásiť. Ak však budete robiť zmeny, ktoré sa týkajú aj nosných priečok, je nutné požiadať o povolenie.

Nechajte si vypracovať projekt 

Stavebné povolenie ľahko získate, ak si necháte vopred vypracovať projekt. Odborníci vám poradia, ako si vytvoriť inteligentnú domácnosť, ako čo najlepšie využiť jej dispozíciu a ako čo najrýchlejšie vymeniť vodiče bez zbytočných zásahov do stien.

Na čo sa treba pripraviť počas výmeny elektrorozvodov? 

Okrem spomínaného hluku buďte pripravený na búracie a stavebné práce, ktoré trvajú minimálne jeden týždeň. Vopred sa rozhodnite, či necháte nákup materiálu na elektrikároch, alebo si ho chcete vybrať sami. Napokon je potrebná revízia, v podobe takzvanej revíznej správy, ktorá bude dokladom o správnej inštalácii elektrorozvodov a jej bezpečnosti.

Proces elektroinštalácie – nechajte to na elektrikárov

Hoci je možné vymeniť “elektrinu” aj svojpomocne, je to v prvom rade nebezpečné. Riskujete tak úrazy, ktoré môžu končiť tragicky, ale aj poškodenie stien alebo rozvodov, ktoré napokon bude predsalen musieť opraviť odborník. Preto je jednoduchšie a v konečnom dôsledku aj lacnejšie, využiť profesionálne služby elektrikárov, ktorí vedia vytvoriť projekt, poradia pri žiadaní stavebného povolenia, odvedú kvalitnú prácu a napokon vykonajú aj revíziu.

Koľko stojí výmena elektrorozvodov?

Cena výmeny elektrorozvodov závisí od veľkosti bytu alebo domu a tiež od použitých materiálov. Priemerne sa pohybuje v rozmedzí od 2000 do 3000 eur, bez omietania. Lacnejšie je to v prípade, že chcete vymeniť vodiče, ale nechcete nové prvky – napríklad viac zásuviek alebo zmenu trasy elektrorozvodov.