Chronická prostatitída a syndróm chronických panvových bolestí – ako na liečbu

25. augusta 2022, topblogger, Zdravie

Bolesti v oblasti podbruška a krížov môžu signalizovať, že nie je niečo v poriadku s vašou prostatou. Našťastie existuje účinný spôsob, ako sa vrátiť k bezbolestnému životu.

Čo je to chronická prostatitída?

Prostatitída v preklade znamená zápal prostaty. Môže byť akútny, teda nebezpečnejší s výraznými prejavmi, alebo chronický. O chronickom zápale hovoríme ak trvá viac ako tri mesiace. Pri chronickej prostatitíde bývajú príznaky miernejšie, ale dlhodobé. Zvyčajne ňou trpia muži vo veku nad 50 rokov. Prvým krokom pri liečbe by mala byť návšteva urológa.

Aké sú najčastejšie príznaky prostatídy?

Formy prostatitídy

Aké sú najčastejšie príznaky prostatídy?

zdroj : freepik.com

Existujú štyri formy prostatitídy:

Liečba prostatitídy

Pri liečení prostatitídy prihliadame na jej príčinu. Ak ide o baktérie, je vhodné podávať antibiotiká. Používajú sa tiež nesteroidné analgetiká, fytopreparáty, antimuskariník, alfablokátory a teplo. 

Chronickú prostatitídu odstráni liečba rázovou vlnou (ESWT). Ide o aplikáciu mimotelových rázových vĺn na kalcifikované jazvy prostaty, na ktorých sa ukladajú baktérie. Rázová vlna rozruší kalcifikáty, ktoré sú potom ľahšie zničené pomocou vlastného imunitného systému človeka. Liečba prebieha ambulantne, počas štyroch sedení raz alebo dvakrát týždenne.