3 užitočné prístroje do vašej kuchyne

8. apríla 2023, topblogger, Domácnosť

Kuchyňa môže byť ako ríša divov. Existujú stovky pomôcok a prístrojov, ktoré uľahčujú prácu a urýchľujú prípravu jedla – či už varením alebo pečením. Krájače na všetky druhy ovocia a zeleniny, lisy, sušičky jedla, špeciálne mixéry… Ako sa v nich vyznať a do ktorých sa najviac oplatí investovať? Tieto tri by nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

Multifunkčný mixér

Multifunkčný mixér je niekedy nazývaný aj kuchynský robot. Kombinuje viacero nadstavcov a funkcií. Existujú rôzne varianty tohto kuchynského pomocníka – vyberajte si podľa toho, čo v kuchyni najčastejšie pripravujete. Niekto si nevie predstaviť ráno bez smoothie, iný rád pečie z kysnutého cesta. Multifunkčný mixér môže mať šľahač, strúhadlo, mlynček, miešací hák, drvič a dokonca aj nadstavec na výrobu rezancov. Výhodou multifunkčného mixéra je okrem uľahčenia práce a šetrenia času aj ušetrené miesto – namiesto viacerých menších prístrojov potrebujete len jeden väčší.

Ručný mixér

Tento typ mixéra držíme v ruke, alebo je položený na stojane. Je určený na miešanie a šľahanie malých množstiev potravín, napríklad vajíčok, smotany, cesta na klasické koláče a podobne. Výhodou je jeho kompaktnosť a možnosť výmeny metličiek – iné použijete na prípravu šľahačky a iné na hnetenie cesta. Najpoužívanejší je práve pri pečení zákuskov, príprave cesta a krému, ale pomôže aj pri príprave zemiakovej či inej kaše.

Stolový mixér

Stolový mixér stojí samostatne a mixuje rôzne potraviny jednoliatu zmes, alebo tvrdšie potraviny melie na malé kúsky (napríklad mandle, keksíky). Funguje tak, že doňho nasypeme alebo nalejeme potravinu a mixujeme, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Je určený na spracovanie ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, omáčok a krémových polievok. Na rôzne druhy mixovania poskytuje rôzne nástavce.

Tlakový mixér

Funguje rovnako ako ostatné mixéry, jeho výhodou je však možnosť mixovať horúce potraviny bez toho, aby sa museli pred mixovaním vychladiť. Je určený na mixovanie polievok a omáčok. 

3 užitočné prístroje do vašej kuchyne | Gastrotovar.sk

zdroj : freepik.com

Robotický mixér

V porovnaní s inými typmi mixérov, robotické mixéry ponúkajú rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie potravín, vďaka silným motorom a rôznym nástavcom, ktoré sú k dispozícii. Robotické mixéry sú tiež viacúčelové a umožňujú vykonávať mnoho rôznych úloh v kuchyni, ako napríklad miešanie cesta, šľahanie vajec a smotany, mixovanie nápojov, strúhanie syra alebo mletie mäsa. To ich robí praktickými a univerzálnymi nástrojmi v kuchyni. 

V podstate kombinujú viaceré druhy mixérov v jednom a ich výhody sú:

Mixér na smoothie

Ide o mixér určený na prípravu nápojov smoothie z ovocia a zeleniny, prípadne s jogurtom alebo s mliekom. Využíva sa aj na prípravu džúsov. Majú väčšie nádoby a silné nože, ktoré najemno rozdrvia aj tvrdšie druhy ovocia a zeleniny, alebo listovú zeleninu, ktorá iným mixérom robí problémy kvôli svojej štruktúre.

Ponorný mixér

Používame ho pri mixovaní potravín priamo v hrnci alebo panvici. Pripravujeme ním krémové polievky, omáčky a pudingy. Najväčšou výhodou je jeho flexibilita a malé telo – jednoducho ho premiestnime tam, kam potrebujeme. Nemusíme kvôli nemu prelievať jedlo do iných nádob a mixujeme priamo tam, kde ich varíme.

Kuter na mäso a zeleninu

Kuter sa používa na rozsekanie mäsa alebo zeleniny, buď na drť, alebo na pastu. Pripravíte v ňom tatarák (mäsový aj vegetariánsky), rôzne druhy mletého mäsa, zmes na prípravu klobás alebo jaterníc a akékoľvek zeleninové pasty. Niektoré prístroje určené pre profesionálne gastro prevádzky môžu byť vhodné aj pre domáce použitie aj napriek tomu, že môžu mať v rovnakej cene menej funkcií – takýmto pomocníkom je aj kuter na mäso a zeleninu. Investícia sa vám vráti v ich dlhej životnosti, pretože ide o profesionálne prístroje určené do prevádzok, ktoré ich používajú niekoľkokrát denne.

V súčasnej dobe zdražovania je dôležitým prvkom aj sebestačnosť. Vďaka kutru nebudete musieť kupovať polotovary, ale zo základnej suroviny si sami vyrobíte mäsové a zeleninové výrobky vo veľkom, čo v konečnom dôsledku ušetrí vysokú sumu peňazí.

Prístroj na tepelnú úpravu sous vide

Ste fanúšikom kuchárskych šou, ale technika sous vide vám pripadá ako príliš vysoká gastronómia? Vďaka tomuto prístroju to bude jednoduchšie, ako predpokladáte. Najskôr surové mäso spolu s bylinkami a korením vložíte do vákuového vrecka a pomocou vákuového baliaceho stroja vysajete z vrecka vzduch. Takto zabalené mäso vložíte do prístroja na sous vide a pomaly varíte v kúpeli. Výhodou je maximálna šťavnatosť mäsa, ktorú iným typom varenia nedosiahnete. Varíte bez tuku, teda zdravo a vysoká teplota zase zničí všetky prípadné baktérie. V jedle ostanú zachované všetky vitamíny a živiny, pričom celá príprava spočíva v korenení, zabalení a prístroj vám už mäso uvarí doslova sám.