Založ si blog

Kedy využiť krtkovanie odpadu? Poradíme Vám, kedy sa obrátiť na odborníkov

Ak už máte upchatý odpad a nečistoty sa vám nepodarilo odstrániť pomocou gumeného zvona alebo octu, určite sa nepúšťajte do domácej opravy. Stav odpadového potrubia by ste mohli ešte viac zhoršiť, napríklad, obľúbeným postupom – nalievaním kyselín do odtokov. Ušetrite svoje zdravie aj svoje potrubie a zavolajte si na pomoc odborníkov, ktorí majú s čistením odpadu skúsenosti a pracujú s tzv. krtkom. V nasledujúcich riadkoch sa o krtkovaní dozviete všetko, čo potrebujete vedieť.

Krtkovanie odpadu

Ide o proces, počas ktorého je do upchatej kanalizácie zavedená čistiaca špirála s rôznymi nadstavcami. Môže byť takto vyčistené upchaté potrubie s hrúbkou 40 mm ale aj 90 mm – takzvaný krtko mu bude prispôsobený na mieru. Krtkovanie potrubia je používané v kombinácii so sondou, na ktorej je pripevnená kamera. Tak viete presne zistiť, v ktorom mieste je odpad upchatý a skontrolovať, či krtkovanie nečistoty odstránilo.

Kedy je nutné využiť krtkovanie?

Krtkovanie vám pomôže, ak je u vás doma upchatá toaleta, upchaté umývadlo, ak sú upchaté odtoky na vani alebo v sprche. Najčastejšie je krtkovanie nutné ak vám nesplachuje toaleta, neodteká voda z viacerých umývadiel alebo vám používanie vody v domácnosti iným spôsobom výrazne komplikuje život. Všetky tieto problémy môžu byť sprevádzané silným zápachom.

Oprava potrubia krtkovanie a prepchávanie odtokov, profesionáli z Bratislavy
zdroj: www.freepik.com

Ako prebieha krtkovanie odpadu

Krtkovanie potrubia je vlastne elektromechanické čistenie. Na točiacu sa pružinu prístroja sa pripájajú rôzne nadstavce, ktorým sa ľudovo hovorí krtko. Majú rôznu hrúbku a funkcie. Pokiaľ ide o štetiny, môžu byť ponorené do vzdialenosti 100 metrov a potrubie čistia ako kefka.

Druhý spôsob prebieha úplne rovnako, ale ako nadstavec sa pripevnia trysky, z ktorých pod veľkým tlakom strieka voda. Takto sa z potrubia odlepujú usadeniny a zátky vytvorené z nečistôt a splaškov.

Poslednou možnosťou je frézovanie potrubia, ktoré si poradí aj s tvrdými usadeninami, ako je hrdza a vodný kameň.

Ako sa vyhnúť krtkovaniu?

Keďže krtkovanie odstraňuje prekážky, ktoré v potrubí zabraňujú prietoku vody, vyhnete sa mu tak, že budete odtoky a potrubie udržiavať v čistote.

  • Toaleta – najčastejšie sa upcháva potrubie vedúce zo záchoda, pretože je pomerne hrubé a darí sa nám v ňom splachovať aj väčšie predmety. Určite doňho nevhadzujte tampóny, hygienické vložky, detské plienky, čokoľvek vyrobené z vaty, dentálnu niť, odstrihnuté nechty, vlasy alebo vatové tyčinky do uší. V niektorých domácnostiach končia v toalete aj zvyšky jedla – tomu sa určite vyhnite.
  • Umývadlá a vane – vlasy po sprchovaní pozbierajte rukou a vyhnite sa nadmernému používaniu zubnej pasty. Všetky odtoky môžete občas zaliať vriacou vodou z kanvice, ktorá roztopí zvyšky zubnej pasty a kozmetických prípravkov.
  • Kuchynské umývadlo – na jeho odtoku by malo neustále tróniť sitko na zachytávanie zvyškov jedla pri umývaní riadu. Dole odpadom by nemal smerovať ani žiaden olej.

Ako si vybrať správnu firmu na krtkovanie

Pri výbere firmy sa najskôr pozrite na jej históriu. Mladé podniky môžu byť plné entuziazmu, ale určite spoznáte rozdiel, ak má odborník dlhoročné skúsenosti. Druhým kritériom pri výbere je rozsah strojov a pomôcok, ktoré má firma k dispozícii. Každá domácnosť má individuálne potreby a preto by mala firma disponovať rôznorodým technickým vybavením. Tretím kritériom je to, čo vás zaujíma najviac – teda cena práce.

Odporúčame vyberať zlatú strednú cestu, pretože inštalatéri by mali byť dobre zaplatení, aby svoju prácu robili ochotne a kvalitne. Priznajme si – často je špinavá a pritom veľmi dôležitá! A keďže do havarijného stavu sa dostaneme v tom najnevhodnejšom čase, určite siahnite po firme, ktorá má služby k dispozícii nonstop. Pokiaľ bývate v okolí Bratislavy, o vaše potrubia a odpady sa postarajú profesionáli z krtkovanie-inštalatéri.

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

10.08.2023

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach. Príčiny upchatého odtoku v kuchyni Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame [...]

Biely povlak na penise, čo ho môže spôsobovať

10.08.2023

Biely povlak na penise, nazývaný aj smegma, môže byť hladký alebo hrudkovitý biely film na jednej strane žaluďa, alebo na jeho celej ploche. Tento problém sa objavuje u dospelých mužov aj u detí a jedinou príčinou nemusí byť iba nedostatočná hygiena. Možné príčiny bielych povlakov na penise Príčinou objavenia bieleho povlaku na penise môže byť infekčné ochorenie, [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 199440x
Priemerná čítanosť článkov: 3217x

Autor blogu

Kategórie