Založ si blog

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných príčin upchatia odtoku, objasníme, čo sa môže pokaziť, a poskytneme praktické riešenia, ako zabrániť opakovaniu takýchto problémov.

Najčastejšie dôvody pre upchatý odtok v kuchyni či v kúpeľni 

Jedným z hlavných vinníkov za upchatým odtokom je postupné hromadenie čiastočiek jedla, horúceho oleja, mastnoty a čistiacich prostriedkov. V priebehu času môžu tieto látky vytvárať odolné usadeniny, ktoré zužujú odtok, až kým sa úplne neupchá.

Okrem organických látok môže k upchatiu odtoku prispievať aj tvorba hrdze. Hrdza bráni toku odpadu, čo vedie k možnému upchatiu vášho vodovodného systému.

Ako predchádzať upchatiu odtoku v dreze či sprche?

Správne vedenie domácnosti vyžaduje veľa pozornosti venovanej zdanlivo drobným činnostiam a predmetom, ktoré vám výrazne pomáhajú. Pripomeňme si, čo všetko môžete pre plne funkčné odtoky urobiť vy sami.

Upchatý odtok | krtkovanie-instalateri.sk

FOTO : freepik.com

Používajte a pravidelne čistite sitko do umývadla

Pravidelná kontrola, čistenie alebo výmena sitka drezu je zásadným preventívnym opatrením. Sitko zachytáva väčšie nečistoty a zvyšky jedla, čím zabraňuje ich vniknutiu do odtoku a zablokovaniu potrubia.

Pravidelne prečisťujte odtok horúcou vodou

Účinným a jednoduchým preventívnym krokom je pravidelné čistenie odtoku horúcou vodou. Aj keď voda v súčasnosti bez problémov odteká, horúca voda môže pomôcť rozložiť potenciálne nánosy a pôsobiť ako proaktívne opatrenie proti upchávaniu v budúcnosti.

Nevylievajte do kuchynského drezu horúci olej

Tuky a oleje sa môžu zdať neškodné, keď sa vylejú do drezu, ale môžu v potrubí stuhnúť, čo vedie k upchatiu. Zhromažďovanie týchto látok v nádobe a ich správna likvidácia pomáha predchádzať problémom s upchatým odtokom v kuchyni. 

Dávajte si pozor na to, čo splachujete do záchoda

Toalety nie sú odpadkové koše. Hygienické výrobky, vlhčené obrúsky, vatové tampóny a iné biologicky neodbúrateľné predmety by sa nikdy nemali splachovať do záchoda, aby sa predišlo možnému upchatiu.

Odpad čistite chemickými výrobkami veľmi opatrne

Pri používaní chemických produktov na čistenie odpadu je nevyhnutné zvoliť bezpečné látky. Niektoré chemikálie môžu spôsobiť koróziu potrubia alebo iné problémy s vodovodným potrubím, čím sa zhoršia práve problémy, ktoré sa snažíte vyriešiť. 

Vlasy si češte ešte pred sprchovaním

Zabráňte zbytočnému upchávaniu odtoku sprchy alebo vane tým, že si zvyknete pred sprchovaním učesať vlasy. Tento jednoduchý krok môže výrazne znížiť hromadenie vlasov v odtoku, pretože vám nebudú vypadávať pri umývaní v takom veľkom množstve.

Upchatý odtok – čo pomáha a ako na to?

Prevencia je dôležitá, ale aj napriek tomu sa občas u vás doma odtok môže upchať. Máte niekoľko možností, ako tento problém vyriešiť.

Použite záchodový zvon ako prvú pomoc

Niekedy môže na uvoľnenie menších blokád postačovať jednoduchý gumený zvon. Tento lacný nástroj môže byť rýchlym a jednoduchým riešením pre malé prekážky. Priložíte ho na ústie odtoku a pumpovaním vytvoríte podtlak, ktorý blokádu v potrubí posunie ďalej, pretože ju odlepí od okrajov potrubia.

Nalejte do upchatého odpadu vodu, sódu a ocot

Kombinácia horúcej vody, sódy bikarbóny a octu dokáže s upchatým odtokom zázraky. Toto riešenie môže pomôcť rozložiť nečistoty a vyčistiť potrubie.

Nechajte krtkovanie na skúsených profesionálov

Pre náročnejšie problémy s upchatím odtoku je vhodné vyhľadať odbornosť profesionálov. Ušetrite čas a nervy kontaktovaním profesionálov, ktorí dokážu efektívne riešiť zložité blokády, napríklad pomocou krtkovania. Do odpadového potrubia zasunú pružinu s vodnými tryskami na konci, tzv. krtka, ktorý prerazí aj odolné prekážky.

Vyskúšajte do upchatého odtoku naliať Coca Colu

Prekvapivo, aj nečakané prípravky, ako Coca Cola, môžu byť účinné pri odstraňovaní blokád. Sýtenie oxidom uhličitým a kyslosť tohto nápoja môže pomôcť uvoľniť nečistoty a poskytnúť jednoduché riešenie pre menšie upchatia.

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

10.08.2023

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach. Príčiny upchatého odtoku v kuchyni Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 210848x
Priemerná čítanosť článkov: 3295x

Autor blogu

Kategórie