Založ si blog

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. 

Ako sa chrániť pred neplánovaným tehotenstvom?  

Na trhu antikoncepcie existuje mnoho možností, ktoré môžu pomôcť predchádzať neplánovanému tehotenstvu. Okrem bežne známych foriem ochrany pre ženy, ako je klasická hormonálna antikoncepcia vo forme tabletiek, existujú aj menej známe metódy pre mužov. Tu sú niektoré formy antikoncepcie, ktoré môžete zvážiť:

  • Hormonálna antikoncepcia: Ide o jednu z najbežnejších foriem antikoncepcie, ktorá je k dispozícii vo viacerých variantách s rozličným zložením. Tieto možnosti umožňujú ženám vybrať si takú, ktorá najlepšie vyhovuje ich individuálnym potrebám a preferenciám.
  • Prezervatív: Prezervatív alebo kondóm je typickým spôsobom ochrany, ktorý je dobre známy a široko využívaný. Je to efektívny prostriedok pánskej ochrany pred neplánovaným tehotenstvom a sexuálne prenosnými chorobami. Práve kvôli ochrane pred sexuálne prenosnými chorobami je odporúčané používať najmä ak striedate sexuálnych partnerov/partnerky.
  • Spermicídne gély: Tieto gély obsahujú látky, ktoré bránia spermiám v prechode do vajíčka. Používanie spermicídnych gélov môže poskytnúť ďalšiu vrstvu ochrany pri pohlavnom styku.
  • Antikoncepčné teliesko: Antikoncepčné teliesko je možnosťou pre ženy, ktoré hľadajú dlhodobejšiu formu antikoncepcie. Tento typ antikoncepcie sa umiestňuje do maternice a môže byť odstránený lekárom, keď žena už nie je ochotná naďalej ho používať.
  • Sledovanie plodných dní: Pre tých, ktorí nechcú používať tradičné formy antikoncepcie, môže byť alternatívou metóda sledovania plodných dní. Táto metóda zahŕňa sledovanie cyklu ženy a identifikáciu obdobia ovulácie, kedy je pravdepodobnosť otehotnenia najvyššia.

Každá forma antikoncepcie má svoje vlastné výhody a nevýhody, a je dôležité si vybrať tú, ktorá najlepšie vyhovuje individuálnym potrebám a životnému štýlu. Pred začatím používania akéhokoľvek antikoncepčného prostriedku je vhodné to konzultovať s lekárom alebo odborníkom, aby sa zabezpečilo bezpečné a účinné používanie.

vazektómia/ lauros.sk

Aké nevýhody prinášajú so sebou spomínané formy antikoncepcie? 

  • Hormonálna antikoncepcia: Táto forma antikoncepcie zasahuje do hormonálneho systému ženy a zabraňuje ovulácii. Vedľajšie účinky môžu zahŕňať nepravidelné menštruačné cykly, bolestivé menštruácie, nárast telesnej hmotnosti, zmeny nálady a dokonca aj zvýšené riziko trombózy. Niektoré ženy, najmä tie s určitými zdravotnými problémami alebo predispozíciami, nemôžu užívať hormonálnu antikoncepciu.
  • Prezervatív: Kondóm je jedným z najrozšírenejších foriem antikoncepcie u mužov. Avšak, aj keď je správne používaný, nie je stopercentne spoľahlivý. Nesprávne použitie, ako je napríklad nevhodná veľkosť alebo nesprávne nasadenie, môže viesť k jeho pretrhnutiu a neplánovanému oplodneniu.
  • Spermicídne gély: Tieto gély obsahujú látky, ktoré ničia spermie. Avšak, ich účinnosť môže byť neistá a občas môžu zlyhať pri ochrane pred tehotenstvom. Navyše, niektoré ženy môžu mať na tieto gély alergickú reakciu.
  • Antikoncepčné teliesko: Tento druh antikoncepcie je zavedený do maternice a zabraňuje oplodneniu vajíčka. Avšak, nie je vhodný pre každú ženu a niektorým po čase prestane vyhovovať. Okrem toho môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú bolestivé menštruácie, nadmerné krvácanie alebo zvýšené riziko infekcií.

Nevyhovuje vám ani jedna zo spomínaných foriem? Poznáme riešenie aj  pre mužov

Ak ste sa dostali do situácie, kedy vám nevyhovuje žiadna z uvedených foriem antikoncepcie, možno sa zaujímate o alternatívy aj pre mužov. Áno, existuje mužská antikoncepcia, a jednou z možností je vazektómia.

Vazektómia je chirurgický zákrok, pri ktorom dochádza k odstráneniu časti spermovodu, čím sa zabráni prenosu spermií zo semenníkov do semenných vačkov. Tento proces preruší tok spermií do ejakulátu, čo následne znamená, že muž nebude schopný oplodniť ženu. Je to takzvaná sterilizačná metóda, ktorá je obvykle účinná.

Je dôležité si uvedomiť, že vazektómia je trvalým zákrokom a možnosť reverzného zákroku nie je vždy úspešná. Preto by sa muži mali pred rozhodnutím dôkladne poradiť so svojím lekárom a zvážiť všetky možnosti a dôsledky tohto kroku. Je odporúčaná mužom, ktorí už deti majú, alebo naozaj žiadne neplánujú.

Foto: http://freepik.com

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

Dostali ste sa do finančných problémov a potrebujete rýchle riešenie? Takto situáciu zvládnete – rýchlo a bez stresu

03.05.2024

Peniaze rieši každý z nás a v poslednej dobe sa čoraz viac skloňujú slová ako finančná kríza, recesia a rastúca inflácia. Občas sa dostaneme do situácie, keď potrebujeme hotovosť veľmi rýchlo, pretože vznikne neodkladný problém. Aj v takýchto prípadoch existuje rýchla pomoc. Dostali ste sa do finančných problémov? Existuje spôsob, ako ich vyriešiť Narastajúca [...]

počasie, teplo, horúčavy, leto, kúpanie

Slovensko opäť potrápia horúčavy, teplota môže počas víkendu vystúpiť až na 36 stupňov

27.07.2024 11:27

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy druhého stupňa.

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 238119x
Priemerná čítanosť článkov: 3502x

Autor blogu

Kategórie