Založ si blog

Ovplyvnia silové športy mužskú plodnosť?

V súčasnej dobe čelíme mimoriadnej situácii – odborníci varujú, že mužská plodnosť každým rokom klesá. Niet pochýb o tom, že na tomto fakte majú svoj podiel nesprávne návyky, extrémny stres i obezita. Existuje však súvislosť i medzi silovými športami a mužskou plodnosťou? V našom dnešnom článku sa na to zameriame. 

Čo je to mužská plodnosť? 

Mužská plodnosť je označením pre schopnosť muža oplodniť partnerku. Pre zabezpečenie toho je potrebné, aby muž disponoval dostatkom zdravých a pohyblivých spermií. Podľa WHO by mal celkový ejakulát muža obsahovať 40 miliónov spermií. Za normálny nález sa tiež považuje, ak je: 

  • 75% spermií živých 
  • 50% spermií pohyblivých a s normálnou morfológiou (normálna morfológia predstavuje, že spermia má vyvinuté všetky časti v predpokladanej veľkosti)

Akou metódou sa zisťuje mužská plodnosť? 

Mužská plodnosť je zisťovaná prostredníctvom spermiogramu. Počas spermiogramu dochádza ku kvalitatívnej i kvantitatívnej analýze ejakulátu.  Hodnotí sa napríklad farba, objem, vzhľad i počet a pohyblivosť spermií. V jednom mililitri by sa malo nachádzať aspoň 15 miliónov spermií. Situácia dnes je však často odlišná. 

Prečo plodnosť u mladých mužov klesá? 

  • Nezdravý životný štýl 
  • Nadmerný stres
  • Obezita 
  • Sedavé zamestnanie 
  • Zlozvyky (fajčenie, konzumácia alkoholu,…)
  • Porucha odtoku krvi zo semenníkov (varikokéla)
  • Užívanie antibiotík alebo produktov ovplyvňujúcich hladinu testosterónu 
  • Extrémny príjem kofeínu 
  • Nedostatok spánku a oddychu 

Ako zvýšiť plodnosť u muža? 

Jednou z možností je vyhnúť sa negatívnym faktorom (spomenuté v predchádzajúcom bode), ktoré preukázateľne stoja za znižovaním plodnosti u mužov. Plodnosť je však možné podporiť i zaradením určitých preparátov. Medzi účinné sa považuje napríklad suplementácia zinkom, ktorý prispieva k plodnosti a zvyšuje produkciu testosterónu. Pri podpore plodnosti však pomôže i vyvážený životný štýl s dostatkom spánku a pravidelného pohybu. 

Silové športy a mužská plodnosť? 

V predchádzajúcich bodoch spomíname, že pohyb má pozitívny vplyv na mužskú plodnosť. Je to skutočne pravda. Pravidelný pohyb sa stará nielen o udržanie správnej hmotnosti. Je tiež zodpovedný i za lepší spánok a udržanie hormonálnej rovnováhy (dôležitá predovšetkým z hľadiska testosterónu). 

Kulturista dvíha činku, ovplyvní to jeho plodnosť?
Zdroj: www.freepik.com

Problém však nastáva pri extrémnej fyzickej aktivite, ktorá je často spájaná napríklad s kulturistikou. Extrémna záťaž spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a pokles plodnosti. Rovnako je dôležité zamerať sa i na výživové doplnky, ktoré sú pri silovom športe používané. Suplementácia testosterónom alebo kofeínom môže mať za následok zníženie počtu zdravých spermií v ejakuláte. 

Ktoré športy znižujú mužskú plodnosť? 

V súčasnosti je dávaná do súvislosti s mužskou plodnosťou predovšetkým častá jazda na bicykli, ktorá plodnosť preukázateľne znižuje. Pri ostatných typoch športoch ide predovšetkým o intenzitu a záťaž, ktorá je na organizmus vyvíjaná. Odporúčame brať všetko postupne a nepokúšať sa prekonať svoje hranice za každú cenu. Dôsledky môžu byť naozaj neblahé. 

Čo robiť v prípade nízkej plodnosti muža? 

Pri zistení problémov v prípade spermiogramu sa pristupuje k rôznym vyšetreniam. Zaradiť sem môžeme napríklad genetické vyšetrenie, ktoré pomáha odhaliť vrodené abnormality. Súčasťou vyšetrení je i vyšetrenie u urológa a andrológa. 

Príčiny neplodnosti môžu súvisieť i s neschopnosťou dosiahnuť erekciu. V tomto prípade existujú naozaj rôznorodé príčiny od vysokej hladiny krvného cukru (často nezistená cukrovka) alebo vysokého krvného tlaku. Problémom môže byť i vysoká hladina cholesterolu v krvi alebo nízka hladina testosterónu. Pri určení príčiny neplodnosti je potrebné zamerať sa na komplexné vyšetrenie.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 208962x
Priemerná čítanosť článkov: 3265x

Autor blogu

Kategórie