Založ si blog

Čo je to vazektómia?

Rozlúsknime spolu tabu tému mužskej sterilizácie a mýty, ktoré sa s ňou spájajú.

Čo je to vazektómia a ako prebieha?

Vazektómia je chirurgický zákrok, pri ktorom sa preruší prívod spermií do ejakulátu, teda sú prerušené semenovody. Do semenníkov sa žiadnym iným spôsobom nezasahuje – práve to patrí medzi najčastejšie mýty. Vazektómia je mužská antikoncepcia, teda sexuálny život po nej prebieha ako predtým, iba muž nemôže splodiť dieťa. Na druhej strane, mužská kastrácia je spojená s odstránením časti alebo celý semenníkov a vykonáva sa veľmi zriedkavo, v dôsledku nádorového ochorenia.

Ale poďme späť k vazektómii. Ako prebieha?

1. Najskôr sa pripravte na konzultáciu s lekárom. Sedem dní pred zákrokom musí byť upravené užívanie liekov, pokiaľ máte problémy so zrážanlivosťou krvi.

2. Zákrok prebieha v lokálnej alebo celkovej anestéze. Lokálne umŕtvenie je preferované kvôli jednoduchšiemu priebehu. Klient necíti žiadnu bolesť a na šitie je používaný vstrebávajúci sa šicí materiál. Vďaka tomu sa nemusíte obávať vyberania stehov. Zo semenníkov sú vybraté približne 2 cm semenovodu, dochádza k zauzleniu, preťatiu a zašitiu rany. Trvá to približne 10-20 minút.

3. Deň po zákroku je možné ísť do práce a viesť bežný život. Okrem zvýšenej hygieny a oddychu nie sú zvyčajne potrebné žiadne iné opatrenia. Samozrejmosťou by mala byť dvojtýždňová sexuálna abstinencia.

4. Úspešnosť zákroku je overovaná spermiogramom. Ak dva po sebe nasledujúce spermiogramy ukážu nulový obsah spermií v ejakuláte, bola vazektómia stopercentne úspešná a muž je neplodný.

Výhody bezskalpelovej vazektómie

Pokiaľ nie sú semenníky rozrezané, sú použité iba dva vpichy so šírkou približne tri milimetre. Na pokožke teda ostáva iba malá rana, ktorú nie je potrebné zošívať. Neostávajú ani výraznejšie jazvy a rekonvalescencia je ešte rýchlejšia.

Milovanie po mužskej sterilizácii, vazektómii
zdroj: freepik.com

Je vazektómia vratná?

Jednou z verzií vazektómie je aj dočasná vazektómia, pri ktorej je semenovod prerušený pomocou klipu – je teda priškrtený. V tomto prípade však existuje riziko priechodu spermií cez priškrtený semenovod. Oveľa rizikovejšie je však stlačenie vlásočníc a následné odumretie tkaniva, ktoré je nezvratné. Preto dočasnú vazektómiu niektorí odborníci nevykonávajú.

Aj po trvalej vazektómii je možné opäť spriechodniť semenovod. V tomto prípade trvá zákrok 90-120 minút a na tzv. mikrochirurgii musíte podstúpiť celkovú anestézu. Bude vás stáť niekoľko tisíc eur.

Ďalšou možnosťou je odsatie semennej tekutiny z nadsemenníka alebo semenníka, vtedy však dôjde k umelému oplodneniu partnerky. Vazektómiu najčastejšie podstupujú muži, ktorí už majú niekoľko detí a rozhodli sa pre trvalú antikoncepciu. Ak máte strach, že si to niekedy rozmyslíte, najmenej invazívnou možnosťou na pokrvného potomka je aj zmrazenie a uschovanie ejakulátu so spermiami.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 208892x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie