Založ si blog

Ako sa starať o pleť? Dodržujte týchto 12 pravidiel

Krásna pleť nie je iba výsledkom dobrej genetiky. Ovplyvňujú ju naše každodenné zvyky, najmä to, koľko starostlivosti a ochrany jej doprajeme. Jedinečná stavba pokožky každého z nás to všetko komplikuje, ale máme pre vás dobrú správu. Nemusíte navštevovať dermatologičku, tie najlepšie tipy a triky ako sa starať o pleť, sme pre vás zhromaždili na jednom mieste.

Viete, ako sa správne starať o pleť?

Pri pohľade do zrkadla sa občas sami pýtame, či vieme, čo na našu pokožku funguje. Prvým krokom v každodennej starostlivosti o pleť by mala byť jej diagnostika. Rozlišujeme tri typy pleti:

  • suchá pleť – má viac vrások, objavujú sa na nej malé šupinky, najmä v oblasti obočia, líc alebo brady, často ju majú ľudia, ktorí majú suchú pokožku aj na iných častiach tela,
  • mastná pleť – prejavuje sa zvýšenou produkciou mazu, často je spojená s vyrážkami alebo akné, výraznejšími čiernymi bodkami na nose a lesknúcou sa tvárou,
  • zmiešaná pleť – kombinuje suché miesta (najmä okolie očí a líca) a mastné miesta (najčastejšie čelo, nos a brada).

Každá pleť inklinuje k jednému z týchto typov, ale počas rôznych životných období sa môže prudko meniť. Napríklad, pri veľkom strese môže byť mastnejšia a pri presťahovaní sa do iného klimatického prostredia zase suchšia. Preto je vhodné preferovať prírodné kozmetické produkty, ktoré sa naladia na našu pokožku a pomôžu jej zažiariť prirodzenou cestou. Starostlivosť o pleť mužov by mala byť rovnaká, ako starostlivosť o pleť žien, preto si spoločne s partnerom vytvorte rannú a večernú kozmetickú rutinu.

Ranná rutina

1. Čistenie pleti – počas noci sa na našej pleti hromadí pot, nečistoty z vankúša a v našom tele prebieha prirodzený detox. Najskôr si pleť vyčistite vodou a následne aplikujte čistiacu penu alebo gél. Zamerajte sa na prírodné produkty na čistenie pleti, ktoré sú šetrné k pokožke a nevyvolajú pocit napnutej a vysušenej pokožky.

2. Sérum rozjasní a vypne pleť – vyčistená pleť potrebuje poriadnu dávku hydratácie. Preto jej doprajte sérum, ktoré preniká hlboko do pokožky. Ráno dopĺňajte najmä vitamín C, silný antioxidant, ktorý omladzuje pokožku.

3. Hydratačný krém a kvalitná ochrana pred slnkom – napokon naneste krém, ktorý by mal v zime i v lete obsahovať ochranu SPF. Vieme, že slnečné lúče pomáhajú pleti rýchlejšie starnúť, preto sa ju snažte čo najviac uchrániť. Pred nanášaním make-upu nechajte krém dôkladne vstrebať do pokožky.

Žena si krémuje tvár proti vráskam prírodným bio krémom na tvár
zdroj: freepik.com

4. Oči a pery – okolie očí je veľmi citlivé, preto mu dožičte extra hydratáciu v podobe špeciálneho krému. Prírodné produkty sa ukazujú ako vhodnejšie aj v tomto prípade – menej dráždia očnú sliznicu a sú vhodné aj pre citlivú pleť. Keďže počas dňa rozprávame, jeme a pijeme, nezabudnite na balzam na pery.

Večerná rutina

5. Odlíčenie – každý deň, keď ste si naniesli na tvár aspoň korektor a maskaru, si doprajte dôkladné odlíčenie pleti. Prírodná cesta ponúka rôzne oleje, ktoré skvelo naviažu make-up a nevysušujú pleť.

6. Čistenie pleti – vyrážky, pupienky, čierne bodky… Za mnohé tieto nepríjemnosti je zodpovedné vynechanie čistenia pleti. Po odlíčení si tvár opláchneme vodou, ale naša pokožka potrebuje hĺbkové čistenie. Využite pleťovú vodu, čistiacu penu alebo gél a dvakrát týždenne aj jemný peeling. Peeling pre mastnú pleť môže obsahovať aj malé čiastočky, ktoré mechanicky odstránia odumreté bunky. Ak máte suchú pleť, používajte iba tzv. enzymatické peelingy.

7. Tonikum – pripraví pleť na ďalšie kroky. Nastriekate si ho priamo na tvár, alebo nanesiete vatovým tampónom. Základ je nechať ho dôkladne vstrebať. Ideálnou formou tonizácie sú prírodné kvetinové vody, napríklad ružová na rozjasnenie alebo harmančeková na upokojenie pleti.

8. Sérum – nočné sérum môže obsahovať vitamín A, ktorý je účinný proti starnutiu pleti, ale počas dňa by mohol vytvárať nechcenú pigmentáciu na pleti. Nič však nepokazíte ani vitamínom C, vitamínom B3 alebo kyselinou hyaluronovou.

9. Hydratačný krém – pleť potrebuje hydratáciu aj v noci. Môžete jej dopriať prírodné oleje, ktoré podporujú jej regeneráciu.

10. Extra starostlivosť – aspoň raz týždenne rozmaznávajte svoju pleť maskou. Mnohé z nás už zažili kvôli maske veľké sklamanie – niekedy pleť podráždi, inokedy vysuší alebo okrem čiernych bodiek strhne aj kúsky kože. Riešením sú prírodné kozmetické produkty vychádzajúce z čistých a celostných ingrediencií. Okrem toho, že menej dráždia pokožku, vás určite poteší, ak si prečítate ich zloženie a budete presne vedieť, čo si nanášate na pleť.

Dva extra tipy na záver

11. Doprajte pleti čas. Na to, aby kozmetický produkt začal skutočne účinkovať, ho potrebujete aplikovať pravidelne raz alebo dvakrát denne minimálne 6 týždňov. Až po takomto čase je úplne jasné, ako na vašu pleť pôsobí.

12. Zjednodušte si to. Ak vám nie je jasné, či je prvá tonizácia alebo hĺbkové čistenie pleti, zapamätajte si jedno pravidlo – produkty nanášajte od najmenej hustých po najhustejšie. Napríklad: čistiaca pena, tonikum, sérum a pleťový krém.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209870x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Kategórie