Založ si blog

Ako vyčistiť upchatý sifón umývadla a drezu

S upchatým sifónom sa v domácnosti stretávame všade tam, kde máme umývadlo. Pokiaľ hľadáte lacné domáce riešenie, ktoré vás tohto problému rýchlo zbaví, ste na správnom mieste. Najskôr si však povedzme pár slov o diagnostike upchatého umývadla.

Ako zistiť, že je upchatý sifón?

Najskôr sa z odtoku šíri nepríjemný zápach, ktorý naznačuje, že sme doňho nahádzali veci, ktoré doň nepatria. V kuchyni sú to zvyšky jedla, v kúpeľni zase mastnota, chĺpky, vlasy a priveľa kozmetických prípravkov. Potom si pravdepodobne všimnete, že voda odteká pomalšie, ako ste boli zvyknutí. No a napokon prestane voda odtekať úplne. Stáva sa to v tých najnevhodnejších chvíľach – pri umývaní riadu, pri rannej hygiene pred cestou do práce alebo keď je u vás zvedavá návšteva. Môžete si zároveň všimnúť zvláštne hlboké zvuky, bublanie a silné výbuchy v potrubí. Našťastie existuje niekoľko dobrých tipov na čistenie potrubia.

Ako vyčistiť upchatý sifón?

Neľakajte sa, ak zasiahnete včas, nebudete musieť investovať do nových trubiek a nečaká vás žiadna rodinná katastrofa. Vyberte si jeden z nasledujúcich tipov na čistenie odtoku a upchatý sifón, alebo ich rovno skombinujte viacero súčasne. Ak by nič z babských receptov nezabralo, čaká vás krtkovanie potrubia – služba vykonávaná profesionálnymi inštalatérmi, ktorí majú s čistením potrubia pomocou špeciálnej hadice dlhoročné skúsenosti.

1. Rozoberte sifón – ak máte podozrenie, že najväčší podiel nečistôt je zachytený práve v sifóne, nie je nič ľahšie, ako ho rozobrať. Najskôr pod neho položte vedro, pretože pri rozoberaní vytečie voda. Nasadte si gumené rukavice, rozoberte sifón a vyčistite všetky jeho časti, napríklad pomocou starej zubnej kefky. Môžete aj vymeniť tesnenie. Následne sifón nasaďte naspäť.

2. Zvon – pokiaľ sa chcete vyhnúť tejto špinavej práci, trochu sa zapotíte. Na otvor umývadla priložte gumený zvon a niekoľkokrát ho stlačte. Vytvoríte podtlak, ktorým rozpohybujete nánosy špiny v potrubí. Voda ich posunie nižšie, no pri tomto spôsobe nemáte úplnú istotu, že nečistoty neupchajú potrubie na nižších miestach.

Inštalatér so záchodovým zvonom
zdroj: freepik.com

3. Sóda bikarbóna a ocot – do odtoku nasypte hrnček sódy bikarbóny a zalejte ho polovicou hrnčeka bieleho octu. Nechajte pôsobiť tridsať minút a všetko zalejte plnou kanvicou vriacej vody. Rovnako funguje aj babský recept, v ktorom namiesto sódy bikarbóny použijete prášok do pečiva – pripravte sa však na miernejšie šumenie. Tento trik sa oplatí používať iba vtedy, keď voda v umývadle nestojí.

4. Rúčka varešky, kefky či dlhá kefa so štetinami – ako prvá pomoc na prepchanie odtoku, aby z umývadla aspoň odtiekla voda, poslúžia aj kuchynskí pomocníci alebo špeciálna kefka na odtoky, pomocou ktorej z nich vytiahnete zvyšky jedla alebo vlasy. Pripravte sa, bude to nechutné, ale účinné. Jedno ich zastrčte čo najhlbšie, pootáčajte a vytiahnite von.

5. Kolový nápoj – coca cola na upchatý odtok pôsobí ako kyselina. Aj v tomto prípade platí – naliať, nechať postáť a zaliať vriacou vodou. Mali by ste sa takto zbaviť zápachu a spriechodniť potrubie.

6. Soľ – je nad zlato a určite aj nad rôzne chemické prípravky. Nasypte hrnček soli do všetkých odtokov. Po polhodine ich zalejte kanvicou vriacej vody. Soľ pôsobí abrazívne hneď dvoma spôsobmi súčasne – mechanicky oškrabáva nečistoty a zároveň ich v podobe soľného roztoku rozpúšťa.

7. Sitko na zachytávanie nečistôt – tak ako v prípade mnohých problémov v živote človeka, aj pri upchatom sifóne je skvelé venovať sa najskôr prevencii. Preto by sme mali mať na každom odtoku sitko, ktoré zachytí napríklad vlasy pri sprchovaní alebo zvyšky jedla pri umývaní riadu.

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

10.08.2023

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach. Príčiny upchatého odtoku v kuchyni Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame [...]

Biely povlak na penise, čo ho môže spôsobovať

10.08.2023

Biely povlak na penise, nazývaný aj smegma, môže byť hladký alebo hrudkovitý biely film na jednej strane žaluďa, alebo na jeho celej ploche. Tento problém sa objavuje u dospelých mužov aj u detí a jedinou príčinou nemusí byť iba nedostatočná hygiena. Možné príčiny bielych povlakov na penise Príčinou objavenia bieleho povlaku na penise môže byť infekčné ochorenie, [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 199720x
Priemerná čítanosť článkov: 3221x

Autor blogu

Kategórie