Založ si blog

Na čo si dať pozor pri výmene elektrorozvodov?

Elektrorozvody si meníme podľa vlastného uváženia a žiaden zákon nám to neprikazuje, no rozhodne by sme sa do toho nemali púšťať sami, pokiaľ na to nemáme vzdelanie a skúsenosti.

Kedy je potrebná výmena elektrorozvodov? 

Hoci neexistuje presná záručná doba, elektrorozvody nám sami dajú najavo, že je čas ich vymeniť. Je to potrebné ak:

  • iskrí v zásuvkách,
  • často vyhadzuje poistky,
  • praskajú vám žiarovky a často ich musíte vymieňať,
  • chcete meniť sporák za elektrický, 
  • chcete meniť kúrenie za elektrické,
  • ak má elektroinštalácia 25 rokov a revízor odporučí jej výmenu,
  • ak sú použité hliníkové vodiče.
Na čo si dať pozor pri výmene elektrorozvodov?

zdroj : freepik.com

Čo je potrebné vybaviť pred samotnou elektroinštaláciou? Na čo myslieť a aké máte povinnosti ak sa rozhodnete pre rekonštrukciu elektroinštalácie

Keďže výmena elektrorozvodov trvá približne týždeň, mali by ste si zariadiť náhradné bývanie, či už u priateľov, u rodiny alebo v penzióne. Upozornite susedov na práce v byte alebo v dome a uistite sa, že pracovný hluk ustane minimálne o siedmej večer. Pokiaľ bývate v byte, musíte na výmenu elektroinštalácie upozorniť stavebný úrad. Ak bude viesť rovnako ako predtým, alebo urobíte zmeny, ktoré nezasiahnu nosné priečky, stačí to na stavebnom úrade ohlásiť. Ak však budete robiť zmeny, ktoré sa týkajú aj nosných priečok, je nutné požiadať o povolenie.

Nechajte si vypracovať projekt 

Stavebné povolenie ľahko získate, ak si necháte vopred vypracovať projekt. Odborníci vám poradia, ako si vytvoriť inteligentnú domácnosť, ako čo najlepšie využiť jej dispozíciu a ako čo najrýchlejšie vymeniť vodiče bez zbytočných zásahov do stien.

Na čo sa treba pripraviť počas výmeny elektrorozvodov? 

Okrem spomínaného hluku buďte pripravený na búracie a stavebné práce, ktoré trvajú minimálne jeden týždeň. Vopred sa rozhodnite, či necháte nákup materiálu na elektrikároch, alebo si ho chcete vybrať sami. Napokon je potrebná revízia, v podobe takzvanej revíznej správy, ktorá bude dokladom o správnej inštalácii elektrorozvodov a jej bezpečnosti.

Proces elektroinštalácie – nechajte to na elektrikárov

Hoci je možné vymeniť “elektrinu” aj svojpomocne, je to v prvom rade nebezpečné. Riskujete tak úrazy, ktoré môžu končiť tragicky, ale aj poškodenie stien alebo rozvodov, ktoré napokon bude predsalen musieť opraviť odborník. Preto je jednoduchšie a v konečnom dôsledku aj lacnejšie, využiť profesionálne služby elektrikárov, ktorí vedia vytvoriť projekt, poradia pri žiadaní stavebného povolenia, odvedú kvalitnú prácu a napokon vykonajú aj revíziu.

Koľko stojí výmena elektrorozvodov?

Cena výmeny elektrorozvodov závisí od veľkosti bytu alebo domu a tiež od použitých materiálov. Priemerne sa pohybuje v rozmedzí od 2000 do 3000 eur, bez omietania. Lacnejšie je to v prípade, že chcete vymeniť vodiče, ale nechcete nové prvky – napríklad viac zásuviek alebo zmenu trasy elektrorozvodov.

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

10.08.2023

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach. Príčiny upchatého odtoku v kuchyni Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame [...]

Biely povlak na penise, čo ho môže spôsobovať

10.08.2023

Biely povlak na penise, nazývaný aj smegma, môže byť hladký alebo hrudkovitý biely film na jednej strane žaluďa, alebo na jeho celej ploche. Tento problém sa objavuje u dospelých mužov aj u detí a jedinou príčinou nemusí byť iba nedostatočná hygiena. Možné príčiny bielych povlakov na penise Príčinou objavenia bieleho povlaku na penise môže byť infekčné ochorenie, [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 199469x
Priemerná čítanosť článkov: 3217x

Autor blogu

Kategórie