Založ si blog

Časté problémy s kanalizáciou? Pomôcť môže elektromechanické čistenie kanalizácie

Správne fungujúca kanalizácia by mala byť v súčasnej dobe samozrejmosťou. Jej upchatie je však bežným nepríjemným javom. Prečo k nemu dochádza a aké je ideálne riešenie?

Ako sa prejavuje upchatá kanalizácia?

Upchatý odtok si môžete všimnúť na základe niekoľkých hlavných príznakov. Väčšina z nich je veľmi ľahko pozorovateľná a niektoré vám umožnia vykonať opravu skôr, ako vznikne väčší problém.

Nepríjemný zápach z odtoku

Upchatý odtok si často všimneme podľa nepríjemného pachu, ktorý sa z neho šíri. Voda môže v tomto štádiu ešte pomerne rýchlo a jednoducho odtekať, ale pri používaní umývadla, sprchy či vane, alebo naopak, v prípade, že ich dlhšie nepoužívame, sa z odtoku šíri silný zápach. Zápach z odtoku pripomína pach pokazených vajíčok alebo hnijúceho odpadu.

Neodtekajúce odtoky

Upchatý odtok

zdroj : freepik.com

Ak vám doma neodteká odtok, všimnete si to najskôr spomalením odtekania, napríklad pri umývaní riadu alebo pri sprchovaní. V pokročilom štádiu ostáva umývadlo, sprcha, či  WC plné vody.

Problém so splachovaním toalety 

V tomto prípade sa po použití toalety voda nespláchne do kanalizácie, ale ostáva v záchodovej mise. 

Bublanie v potrubí

Ak sú v potrubí nánosy špiny, hrdze, vodného kameňa, alebo je mechanicky upchaté predmetom, ktorý doň nepatrí, voda sa snaží túto prekážku preraziť a vydáva pri tom zvuk bublania. 

Čo najčastejšie spôsobuje upchatie kanalizácie?

V prostredí kuchyne sú najväčším problémom zvyšky jedál a mastnota, napríklad olej z výpeku alebo z umývania riadu. V sprchách a vaniach spôsobujú problémy kozmetické prípravky, ktoré sa dokonale nerozpustia, ale aj chlpy a vlasy. V toalete ide zase o nadmerné používanie toaletného papiera, vlhčených obrúskov alebo hygienických vložiek, ktoré do WC misy rozhodne nepatria. Upchaté potrubie môže spôsobiť aj tvorba vodného kameňa, hrdza alebo mechanický odpad z nečistej vody, ako sú nánosy piesku alebo minerálov.

Elektromechanické čistenie kanalizácie s čistiacou špirálou – krtkovanie

Najúčinnejší spôsob odstraňovania nečistôt z kanalizácie je krtkovanie. Takéto elektromechanické čistenie domovej kanalizácie prebieha pomocou dlhej špirály, ktorá sa zavedie do potrubia, a elektrický pohon zabezpečuje jej otáčanie. Takzvaný krtko prerazí nános nečistôt, vďaka čomu sa kanalizácia stáva opäť priechodnou a voda následne s ľahkosťou odteká.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209810x
Priemerná čítanosť článkov: 3278x

Autor blogu

Kategórie