Založ si blog

Pripravte svoj vykurovací kotol na zimnú sezónu – na čo si dať pozor

Koniec leta je ideálny čas na pravidelnú servisnú kontrolu vykonanú skúseným technikom. Takto zabezpečíte, aby v hlavnej sezóne fungoval bez problémov. 

Ako pripraviť kotol na vykurovaciu sezónu?

Pred začiatkom vykurovacej sezóny je potrebné vykonať preventívnu prehliadku. Nemalo by ísť iba o formalitu, preto by mal majiteľ plynového kotla alebo elektrického kotla poznať postup jeho kontroly, ktorú vykoná kvalifikovaný servisný technik. Revízia kotla trvá iba niekoľko hodín (zvyčajne dve hodiny), ale zabezpečí jeho plynulý chod počas celej zimy.

Ako pripraviť kotol na vykurovaciu sezónu?

zdroj : freepik.com

Ako prebieha revízia kotla

Prehliadku kotla necháme v rukách servisného technika. Postupuje podľa platnej vyhlášky a prehliadka prebieha v piatich krokoch.

  1. Identifikácia kotla a kontrola dokumentácie – konkrétne identifikačného štítka, prevádzkového poriadku, návodu na obsluhu, pripojenia kotla, teplotného spádu, dokumentácie montáže, kontrolu umiestnenia a vetrania.
  2. Vizuálna kontrola a zhodnotenie, či nedochádza k úniku paliva. Skontroluje aj kvalitu teplonosnej látky (obehovej vody). Vizuálne skontroluje tepelnú izoláciu, oplechovanie a netesnosti spalinovodu. Dôležitá je aj čistota okolia a funkčnosť regulačných prístrojov. Kontroluje aj doterajšiu údržbu, preto si pripravte dokumentáciu o predošlých opravách a prehliadkach.
  3. Test funkčnosti kotla – kontrola ovládania a regulácie. Funkčnosť kotla sa overuje počas prevádzky, je potrebné zabezpečiť odber tepla počas celej skúšky. Nejde však iba o pozorovanie a test. Servisný technik kotol aj vyčistí – vnútro a výmenník od prachu. Nastaví parametre spalín.
  4. Ďalším krokom je určenie účinnosti kotla. Určí obsah kyslíka, CO2, CO, účinnosť spaľovania, teplotu spalín a komínovú stratu. Všetky výsledky porovná s hodnotami uvedenými v príslušnej vyhláške.
  5. Posledným krokom je spísanie správy z kontroly kotla. 

Aké riziká hrozia pri zanedbaní revízie kotla pred zimnou sezónou?

Vo vykurovacom systéme sa nachádzajú látky, ktoré ho môžu ohroziť. V prípade novších systémov to môžu byť oleje, tesniace hmoty alebo zvyšky spájkovacej hmoty, v starších radiátoroch sú to usadeniny, hrdza, vodný kameň. Problémom je aj príliš tvrdá vykurovacia voda, prach, hmyz, či priveľa spalín. Pravidelný servis kotla pomôže predísť problémom, ktoré tieto nežiaduce látky spôsobujú, teda zlyhaniu vykurovacieho systému v akejkoľvek podobe. 

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 208832x
Priemerná čítanosť článkov: 3263x

Autor blogu

Kategórie