Založ si blog

Čaká vás čistenie upchatého potrubia? Čítajte ďalej

Upchaté potrubie raz za čas rieši v domácnosti každý z nás. Ak ste si všimli, že voda v umývadle, sprche alebo na toalete odteká pomaly, alebo neodteká vôbec, je veľmi pravdepodobné, že máte tento problém práve vy. Varovným príznakom je aj zapáchajúci odtok či kanalizácia.

Ako vyčistiť upchaté potrubie?

Do čistenia odpadov sa môžete najskôr pustiť sami. Existuje niekoľko časom overených spôsobov, ktoré vám môžu pomôcť s akútnymi problémami. 

Mechanické čistenie

V žiadnej domácnosti by nemal chýbať gumený zvon, ktorý priložíme na odtok, zatlačíme a vytvoríme tak podtlak, ktorý nečistoty v potrubí posunie. Ak upchatie spôsobili vlasy alebo väčšie nečistoty, môžete ich skúsiť odstrániť pomocou tenkej dlhej kefky alebo pomocou dlhého drôtu, ktorého koniec zahnete.

krtkovanie-instalateri.sk | Mechanic čistenie | Krtkovanie |

Biologické čističe 

Môžete zvoliť aj biologické enzymatické prípravky alebo biologický aktivátor septikov, ktorý je voľne dostupný na trhu a jeho použitie je veľmi jednoduché. Hodí sa pre vlastníkov domu, ktorí majú vlastný septik.

Pomocou chemických prostriedkov

Na čistenie potrubí a kanálov môžeme použiť aj špeciálne chemické prípravky, ktoré sú vyrábané na báze kyselín, ktoré aktívne rozožierajú mastnotu a biologický odpad. Zvyčajne ich stačí naliať do odtoku, nechať pôsobiť niekoľko minút a spláchnuť horúcou vodou. Pri manipulácii s nimi však musíme byť veľmi opatrní, aby nám chemické prípravky nerozleptali pokožku, preto noste ochranné rukavice.

Babské rady

Ako vyčistiť upchaté potrubie vedeli už aj naše babičky a používali pri tom netoxické prípravky, ktoré nájdete aj vo svojej komore. Za najúčinnejšiu je pokladaná sóda bikarbóna, ktorú nasypeme do odtoku a zalejeme octom. Po polhodine do odtoku vlejeme horúcu vodu. Podobne funguje aj citrónová šťava alebo kolové nápoje. 

Nechajte upchaté potrubie na profesionálov

Aby sme nespôsobili domácimi opravami viac škody, ako úžitku, je lepšie nechať jeho vyčistenie na profesionálov. Tí používajú elektro-mechanické čistenie, ktoré nazývame aj krtkovanie, pri ktorom sa do potrubia zasunú dlhú špirálu. Tryska na jej konci nazývaná krtko prerazí nečistotu a nánosy špiny, čím sa obnoví funkčnosť potrubia. 

Najlepším spôsobom ako si ušetriť nervy aj peniaze je prevencia – v tomto prípade monitoring potrubia. Potrebujú ho najmä staršie domy a nehnuteľnosti, do ktorých ste sa prisťahovali. Monitoring potrubia by sme mali vykonávať približne každé dva roky.

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

10.08.2023

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach. Príčiny upchatého odtoku v kuchyni Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame [...]

Biely povlak na penise, čo ho môže spôsobovať

10.08.2023

Biely povlak na penise, nazývaný aj smegma, môže byť hladký alebo hrudkovitý biely film na jednej strane žaluďa, alebo na jeho celej ploche. Tento problém sa objavuje u dospelých mužov aj u detí a jedinou príčinou nemusí byť iba nedostatočná hygiena. Možné príčiny bielych povlakov na penise Príčinou objavenia bieleho povlaku na penise môže byť infekčné ochorenie, [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 199444x
Priemerná čítanosť článkov: 3217x

Autor blogu

Kategórie