Založ si blog

Zabíjačkový špeciál – priebeh tradičnej zabíjačky

Kvalitné mäso, domáce zabíjačkové výrobky, u ktorých presne viete, čo ste do nich pridali, ale aj neopakovateľná atmosféra – to sú dôvody prečo sa pustíme do domácej zabíjačky. Poďte sa s nami pozrieť ako prebieha a aké pochúťky vďaka nej získate.

Ako prebieha tradičná domáca zabíjačka?

Pri zabíjačke je potrebné dodržiavať tradičné postupy a prizvať si k nej mäsiara, ktorý má so zabíjačkou ošípanej veľa skúseností. 

Omráčenie a zviazanie prasaťa

Aby bolo možné zabiť prasa humánnym spôsobom, teda tak, aby necítilo bolesť, musíme ho najskôr omráčiť. Zviažeme mu zadné nohy, potiahneme, aby si kľaklo a mäsiar ho omráči pištoľou.

Zabíjanie a vykrvenie prasaťa

Do dvadsiatich sekúnd od omráčenia je potrebné preťať tepny na jeho krku. Vytekajúcu krv zachytávame do vedra a miešame, aby sa nezrazila. Pomáhame si pumpovaním jeho prednou nohou, zatiaľ čo leží na pravom boku. 

Čistenie 

Prasa zbavujeme srsti a kože v koryte s vodou s teplotou 60°C, do ktorého sme najskôr vložili reťaze. Šúchaním reťazí strhávame kožu a srsť. Môžeme si pomôcť aj škrabkami a rukami.

GastroTovar.sk | Priebeh domácej zabíjačky

Vyvrhnutie vnútorností 

Pred porcovaním mäsa vyberáme z prasaťa vnútorností. Najskôr vyberieme pohlavné orgány, potom žalúdok, črevá a močový mechúr. Osprchujeme ich a poriadne vymyjeme. Vyrežeme aj srdce, pľúca, slezinu a bránicu.

Rozoberanie a varenie vnútorností prasaťa 

Vnútornosti je potrebné ihneď spracovať. Krájame ich ručne alebo pomocou kutra na mäso a využívame na výrobu zabíjačkových špecialít. 

Pochúťky a špeciality z domácej zabíjačky

Okrem kvalitných porcií mäsa zo zabíjačky získavame aj rôzne špeciality:

  • Klobásy – mleté mäso a tuk zmiešavame s rôznymi koreninami, pri ich výrobe je potrebný kvalitný mlynček na mäso
  • Jaternice – ich hlavnú zložku tvorí krv, no pridávajú sa tiež kusy mäsa a vnútorností, najmä hlava, pečeň a pľúca, ktoré sa premiešajú s krúpami. Pri výrobe potrebujeme plničku klobás a jaterníc, na ktorú natiahneme vyčistené črevá a naplníme ich jaternicovou (alebo klobásovou) zmesou.
  • Tlačenka – na jej výrobu sa používa najmä mäso z hlavy zmiešané s aspikom, ktoré sa napĺňajú do žalúdka prasaťa. Pri krájaní mäsa pomôžu kutre na mäso.
  • Huspenina – aspik, ktorý sa varí aspoň päť hodín bravčovej kože, kolena a paprčky.
  • Zabíjačková polievka – špecialitou v nej je varená krv pokrájaná na kocky a tradične sa varí aj s krúpami.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

Devínsky amfiteáter, dron, hrad Devín

Taraba vs. Vallo. Minister chce vyvlastniť hrad Devín, spomína aj vzácny amfiteáter. Kritizuje mesto, že sa nestará o pamiatky

27.07.2024 16:00

Primátor odkazuje ministrovi, že si hrad vziať nedajú a minister nevie, o čom hovorí.

paríž, police, OH

Polícia v prvý deň olympijských hier v Paríži zmarila protest proti zmene klímy

27.07.2024 15:48

Aktivisti plánovali obsadiť most Pont des Arts cez Seinu, kde sa len pár hodín predtým konal otvárací ceremoniál olympijských hier.

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 238193x
Priemerná čítanosť článkov: 3503x

Autor blogu

Kategórie