Založ si blog

Zabíjačkový špeciál – priebeh tradičnej zabíjačky

Kvalitné mäso, domáce zabíjačkové výrobky, u ktorých presne viete, čo ste do nich pridali, ale aj neopakovateľná atmosféra – to sú dôvody prečo sa pustíme do domácej zabíjačky. Poďte sa s nami pozrieť ako prebieha a aké pochúťky vďaka nej získate.

Ako prebieha tradičná domáca zabíjačka?

Pri zabíjačke je potrebné dodržiavať tradičné postupy a prizvať si k nej mäsiara, ktorý má so zabíjačkou ošípanej veľa skúseností. 

Omráčenie a zviazanie prasaťa

Aby bolo možné zabiť prasa humánnym spôsobom, teda tak, aby necítilo bolesť, musíme ho najskôr omráčiť. Zviažeme mu zadné nohy, potiahneme, aby si kľaklo a mäsiar ho omráči pištoľou.

Zabíjanie a vykrvenie prasaťa

Do dvadsiatich sekúnd od omráčenia je potrebné preťať tepny na jeho krku. Vytekajúcu krv zachytávame do vedra a miešame, aby sa nezrazila. Pomáhame si pumpovaním jeho prednou nohou, zatiaľ čo leží na pravom boku. 

Čistenie 

Prasa zbavujeme srsti a kože v koryte s vodou s teplotou 60°C, do ktorého sme najskôr vložili reťaze. Šúchaním reťazí strhávame kožu a srsť. Môžeme si pomôcť aj škrabkami a rukami.

GastroTovar.sk | Priebeh domácej zabíjačky

Vyvrhnutie vnútorností 

Pred porcovaním mäsa vyberáme z prasaťa vnútorností. Najskôr vyberieme pohlavné orgány, potom žalúdok, črevá a močový mechúr. Osprchujeme ich a poriadne vymyjeme. Vyrežeme aj srdce, pľúca, slezinu a bránicu.

Rozoberanie a varenie vnútorností prasaťa 

Vnútornosti je potrebné ihneď spracovať. Krájame ich ručne alebo pomocou kutra na mäso a využívame na výrobu zabíjačkových špecialít. 

Pochúťky a špeciality z domácej zabíjačky

Okrem kvalitných porcií mäsa zo zabíjačky získavame aj rôzne špeciality:

  • Klobásy – mleté mäso a tuk zmiešavame s rôznymi koreninami, pri ich výrobe je potrebný kvalitný mlynček na mäso
  • Jaternice – ich hlavnú zložku tvorí krv, no pridávajú sa tiež kusy mäsa a vnútorností, najmä hlava, pečeň a pľúca, ktoré sa premiešajú s krúpami. Pri výrobe potrebujeme plničku klobás a jaterníc, na ktorú natiahneme vyčistené črevá a naplníme ich jaternicovou (alebo klobásovou) zmesou.
  • Tlačenka – na jej výrobu sa používa najmä mäso z hlavy zmiešané s aspikom, ktoré sa napĺňajú do žalúdka prasaťa. Pri krájaní mäsa pomôžu kutre na mäso.
  • Huspenina – aspik, ktorý sa varí aspoň päť hodín bravčovej kože, kolena a paprčky.
  • Zabíjačková polievka – špecialitou v nej je varená krv pokrájaná na kocky a tradične sa varí aj s krúpami.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

Dunaj, Bratislava, Tyršovo nábrežie, povodne

Škody po povodniach budú vysoké. Desivý odhad pre Bratislavský kraj: Bude to viac ako milión eur, hovorí Droba

16.09.2024 12:00

Keď sme sa pozreli len na malinovský park, stupavský park, domov sociálnych služieb a škody na budovách škôl, tak veľmi skromný odhad je, že bude presiahnutý jeden milión eur, povedal Droba.

Švédsko, migranti, utečenci

Škandinávia už migrantov neláka, ale odradzuje. S ústretovosťou je koniec

16.09.2024 10:30

Švédsko bolo kedysi pre prisťahovalcov rajom, dnes je vzorom pre krajiny, ktoré chcú obmedziť nelegálnu migráciu. Podmienky sprísnilo aj Dánsko

Martina Holečková

Martina Holečková končí v KDH. Prestala som krokom hnutia rozumieť, uviedla

16.09.2024 09:57, aktualizované: 10:20

Poslankyňa bola súčasťou Kresťanskodemokratického hnutia viac ako osem rokov.

mokraď, Čičmany

„Vzkriesená“ mokraď v Čičmanoch začína opäť fungovať. Nadšenci ju oživili v čase dlhotrvajúceho sucha

16.09.2024 08:00

Podmáčané lúky a slatiny sa v minulosti pravidelne kosili, no v súčasnosti sú často opustené. Takúto zanedbanú mokraď si všimli v Čičmanoch, kde si dobrovoľníci „vyhrnuli rukávy“ a pomohli jej.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 248794x
Priemerná čítanosť článkov: 3659x

Autor blogu

Kategórie