Založ si blog

Biely povlak na penise, čo ho môže spôsobovať

Biely povlak na penise, nazývaný aj smegma, môže byť hladký alebo hrudkovitý biely film na jednej strane žaluďa, alebo na jeho celej ploche. Tento problém sa objavuje u dospelých mužov aj u detí a jedinou príčinou nemusí byť iba nedostatočná hygiena.

Možné príčiny bielych povlakov na penise

Príčinou objavenia bieleho povlaku na penise môže byť infekčné ochorenie, zápaly, ale aj neinfekčné dôvody, napríklad suchá pokožka alebo nadmerné trenie.

Zápal predkožky 

Zápal predkožky môže byť akútny, teda krátkotrvajúci, alebo chronický, ktorý sa objavuje opakovane počas dlhšieho časového obdobia. Jeho príčinou je najčastejšie nedostatočná hygiena, iné zápaly v tele alebo slabá imunita organizmu. 

Balanitída

Balanitída je mykóza objavujúca sa na penise. V tomto prípade je biely povlak často sprevádzaný silným svrbením. 

Príčinou balanitídy je:

  • pohlavný styk,
  • nedostatočná hygiena,
  • strava.

Hlavnými príznakmi sú:

  • zvýšenie teploty,
  • opuch, bolesť a začervenanie žaluďa,
  • problémy s močením,
  • rozšírenie začervenania na celý žaluď,
  • svrbenie a pálenie žaluďa,
  • hnisavý sekrét.
Možné príčiny bielych povlakov na penise

zdroj FOTO : freepik.com

Kandidóza u mužov 

Kandidóza je kvasinková infekcia, ktorá sa objavuje na žaludi. Prejavuje sa začervenaním kože, opuchom a zdurením v okolí predkožky, svrbením a pálením, najmä pri močení a pri pohlavnom styku. Príčinou kandidózy je často:

  • zúžená predkožka,
  • oslabený imunitný systém, 
  • užívanie antibiotík,
  • cukrovka,
  • niekedy sa prenáša pri sexuálnom styku.

Fimóza

Fimóza je stav, kedy je predkožka tak zúžená, že sa nedá pretiahnuť cez žaluď penisu. Niekedy je k nemu aj prirastená. Tento problém výrazne sťažuje hygienu penisu a smegma sa môže objavovať kvôli pridruženým zápalom poškodeného tkaniva, ale aj preto, že kvôli zlej hygiene vzniká na penise mykóza. Najlepším riešením je obriezka muža. 

Obriezka ako možnosť liečby

Pri obriezke, odborne nazývanej aj cirkumcízia, je chirurgicky odstránené kožné veko (predkožka) okolo hlavy penisu. Výrazne znižuje riziko opakovaného výskytu bieleho povlaku na penise. Odporúča sa najmä preto, že sa biely povlak objavuje na penise často. Vďaka obriezke sa zlepšuje hygiena penisu a znižuje sa pravdepodobnosť iných súvisiacich ochorení, ako je napríklad prirastenie predkožky k penisu.

Diagnostika a ďalšie liečebné možnosti

Diagnostika bielych povlakov na penise začína dôkladnou anamnézou a fyzickým vyšetrením urológom, andrológom alebo sexuológom. Môže byť potrebné vykonať rôzne testy, ako napríklad krvné testy, testy moču a kultiváciu, aby sa určila príčina vzniku bieleho povlaku. Ak je to potrebné, môže byť odporúčaná aj biopsia.

Liečba závisí od príčiny a zvyčajne zahŕňa použitie liekov, lokálnu aplikáciu krémov alebo mastí, alebo ambulantné a operačné zákroky. Pokiaľ je biely povlak spôsobené infekciou, môže byť predpísaný antibakteriálny alebo antifungálny liek. Ak sú povlaky spôsobené genitálnou kandidózou, liečba môže zahŕňať krém alebo masti na lokálne použitie. V prípade, že sa biely povlak objaví v dôsledku problémov s hybnosťou kože, môže byť odporúčaný krém na báze kortikosteroidov alebo imunomodulačné lieky.

Prevencia 

Pri prevencii je dôležité navštevovať pravidelne urológa a ak sa vyskytne akýkoľvek problém, musí byť stanovená správna diagnostika. Okrem toho je potrebné dodržiavať správnu hygienu a mať dobrú životosprávu, ktorá podporuje celkové zdravie organizmu. Zanedbanie tohto problému môže viesť k zhoršeniu stavu a zvýšeniu rizika komplikácií.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 210000x
Priemerná čítanosť článkov: 3281x

Autor blogu

Kategórie