Založ si blog

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach.

Príčiny upchatého odtoku v kuchyni

Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame sa doňho splachovať veci, ktoré doňho nepatria. Alebo sa málo venujeme čisteniu odtoku. Najčastejšie príčiny upchatia sú:

  • Nadmerné množstvo tuku, oleja alebo mastnoty, ktoré sa vylievajú do odtoku – postupne sa nahromadia na stenách rúry, čím sa zníži priepustnosť a spôsobí upchávanie. Horúci tuk a olej je tekutý, ale po ochladnutí sa mení na tuhú látku a tvorí v potrubí blokády.
  • Zvyšky potravín z riadu – podobne ako tuk zanášajú steny rúry a tvoria v potrubí prekážky.
  • Dlhodobé používanie odtoku bez čistenia a údržby, ktoré môže spôsobiť nahromadenie nečistôt a mastnoty v potrubí.
  • Mechanické poškodenie odtoku, ktoré môže spôsobiť zaseknutie odtoku, napríklad keď sa do odtoku dostane nejaký predmet, ktorý by tam nemal byť, ako sú napríklad kovové predmety. Najčastejšie ide o menšie príbory alebo kávové lyžičky.

Kedy je potrebné čistenie odtoku v kuchyni?

Odtok v kuchyni je dobré vyčistiť skôr, ako nastane v potrubí katastrofa, ktorá môže viesť k závažnému poškodeniu majetku. Všímajte si najmä tieto príznaky:

  • Pomalé alebo žiadne odtekanie vody – pri umývní riadu alebo zeleniny si všimnete, že odtečenie vody z umývadla trvá dlhšie ako ste zvyknutí.
  • Vznik nepríjemného zápachu v kuchyni – zápach sa objavuje najmä vo chvíľach, keď odtok dlhšie nepoužívame a nesteká nim voda, teda napríklad ráno po celej noci alebo keď na pár dní odídete z domu.
  • Bublanie v odtoku – pri stekaní vody do odtoku sa začnú ozývať hlasné zvuky bublania, pretože z potrubia sa uvoľňujú veľké bubliny vzduchu v miestach, kde vode prekážajú usadeniny.

Tipy a rady, ako vyčistiť upchatý odtok v kuchyni

Tipy a rady, ako vyčistiť upchatý odtok v kuchyni

zdroj FOTO : freepik.com

Pri čistení odtoku v kuchyni máme dve možnosti – chemické čistenie pomocou prostriedkov zvyčajne na báze kyselín, alebo mechanické čistenie, kedy podtlakom alebo pomocou pomôcok posunieme usadeniny ďalej alebo ich odlepíme od steny potrubia.

Babské tipy a rady na čistenie upchatého odtoku 

  • Kombinácia octu a sódy bikarbóny – zmiešajte pol pohára sódy bikarbóny a pol pohára octu, nalejte do odtoku a nechajte pôsobiť približne 30 minút. Potom nalejte horúcu vodu. Chemická reakcia v odtoku zabezpečí, že sa usadeniny rozpustia, najmä ak sú organické, teda zvyšky jedál, vlasy alebo mastnota.
  • Coca-Cola vám môže pomôcť vyčistiť odpad ak ju nalejete do odtoku a necháte pôsobiť približne polhodinu. Potom ju zalejte horúcou vodou.
  • Gumový zvon – priložte ho na odpad a stláčajte. Vytvoríte tak podklad, ktorý nečistoty posunie ďalej a voda ich spláchne. Používame ho najmä vtedy, ak je umývadlo plné vody, ktorá z neho vôbec neodteká.
  • Chemické prostriedky – na trhu sú voľne dostupné kyseliny, ktoré rozpúšťajú nečistoty. Dôležité je používať ich presne podľa návodu a nosiť ochranné gumené rukavice, aby nepodráždili pokožku. 
  • Rozoberte a vyčistite sifón – v sifóne sa kvôli jeho tvaru usadzuje veľa nánosov. Podložte pod neho vedro, odmontujte ho a mechanicky vyčistite.

Nepodceňujte prevenciu 

  • Nenechávajte tuk a olej vylievať do odtoku, namiesto toho ich zberajte v nádobách alebo papierových utierkach a vyhadzujte ich do koša. Ak olej precedíte a zozbierate do fľaše, môžete ho odniesť na čerpacie stanice, kde ho zrecyklujú.
  • Používajte sieťky do odtoku, tým zabránite tomu, aby do odtoku vnikli väčšie kusy jedla alebo nečistôt, ktoré by mohli spôsobiť upchávanie.
  • Pravidelne čistite odtok – rýchle prepláchnutie odtoku horúcou vodou raz za týždeň môže pomôcť zabrániť upchávaniu. Ak máte viac času, vyskúšajte pravidelne aplikovať aj niektorú z rád na čistenie, ktoré sú opísané vyššie.

Obráťte sa na odborníkov v krtkovaní 

Pri čistení odtoku netreba podceňovať zásah profesionálov. Na čistenie potrubí používajú metódu krtkovania, pri ktorej je do potrubia zavedená špirála. Tá sa otáča a zároveň je na nej konci tryska, tzv. krtko, z ktorého strieka voda pod veľkým tlakom. Hlavnou výhodou je dostupnosť tejto služby kedykoľvek potrebujete, 24 hodín denne 7 dní v týždni. Preto je dobré mať číslo na spoľahlivých inštalatérov uložené v mobile, aby ste im vedeli zavolať aj o polnoci.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209927x
Priemerná čítanosť článkov: 3280x

Autor blogu

Kategórie