Založ si blog

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. 

Benefity hliníkových plotov

Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. Začnime náhľadom na ich najväčšie benefity.

Nižšia potreba starostlivosti o životnosť plotu

Oplotenie môže byť vyrobené z rozličných materiálov, ktoré potrebujú pravidelné ošetrovanie. Na Slovensku nájdeme stále ploty vyrobené z dreva, ktoré odhnívajú a je potrebné ich natierať. Oproti tomu hliníkové ploty nepotrebujú zvláštnu starostlivosť, okrem občasného odstránenia veľkých nečistôt – napríklad blata počas silných dažďov.

Vysoká odolnosť proti korózii a poveternostným podmienkam

Ploty vyrobené z iných kovov rýchlejšie podliehajú korózii a s hrdzou si poradíme iba komplikovanými postupmi, pričom aj tak dochádza k narušeniu celistvosti materiálu. Oproti tomu hliník dobre odoláva dažďu, snehu aj vysoký teplotám počas leta.

Jednoduchá a rýchla inštalácia

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

zdroj FOTO : freepik.com

Hliníkové ploty sa jednoducho inštalujú na rovných aj na kopcovitých terénoch. Tento materiál je ľahký, flexibilný a vďaka tomu sa s ním ľahko pracuje. Takýto plot môže byť postavený v priebehu dvoch dní.

Odolnosť voči deformáciám a prasknutiam

Oproti dreveným plotom, ktorým dokáže ublížiť nie len počasie, ale aj akýkoľvek náraz alebo zmeny teploty, je hliníkový plot omnoho pevnejší a odolnejší.

Široká paleta farieb a moderných dizajnov

Všetky výhody hliníkového plota môžete využiť v takom dizajne, ktorý sa vám najviac hodí k fasáde domu. Je flexibilný a dekoratívny. Dokáže imitovať iné druhy kovov, ale v ponuke sú aj odvážnejšie farby a prevedenia. Najobľúbenejšími si však stále odtiene hnedej a sivej.

Pravidelná údržba je základ pre dlhú životnosť plotu 

Aj napriek tomu, že je starostlivosť o hliníkové ploty minimálna a jednoduchá, vďaka správnemu ošetrovaniu vydrží ešte dlhšie. Ak dodržíte nasledujúce štyri kroky, ušetríte peniaze aj svoj čas.

Pravidelné čistenie plotu

Približne raz za mesiace je potrebné prejsť sa okolo celého plota a odstrániť výrazné nečistoty ako je blato alebo zasušená tráva a podobne. Jedným z nepriateľov hliníkových plotov je pleseň, ktorá sa však dá ľahko odstrániť.

Kontrola a oprava možných poškodení

Čím skôr zachytíte poškodenia, tým jednoduchšie prebehne oprava. Tento krok je dôležitejší ak máte hliníkový plot už niekoľko rokov.

Úprava menších estetických nedostatkov

Medzi typické nedostatky patria preliačiny, ktoré môžu spôsobiť napríklad zvieratá alebo rôzne silné nárazy. Farebne sa hliníkový plot nemení celé roky.

Pravidelná údržba pohyblivých častí plotu

Ide najmä o pánty, ktoré by bolo vhodné raz za pár mesiacov premazať.

Negatívne stránky plotov z hliníku 

Hliníkový plot má veľa pozitívnych vlastností, ale pred kúpou by ste mali poznať aj dve relatívne nevýhody.

Vyššia cena oproti niektorým materiálom – platíte za kvalitu

Hliníkové ploty vyzerajú ako nové najmenej 10 rokov a pri správnej starostlivosti vám vydržia doslova celý život. Môžete si vybrať aj lacnejšie materiály, ale budete sa o nich musieť výraznejšie a častejšie starať. Tým sa cena z dlhodobého hľadiska vyrovná, teda hliníkové výrobky sú z dlhodobého hľadiska ekonomickejšie.

Horšia zvuková izolácia 

Hliníkové oplotenie poskytuje menšiu zvukovú izoláciu ako napríklad betónové panely, to však nie je problém, ak nebývate v hlučnom prostredí (napríklad v blízkosti diaľnice).

Čo je lepšia voľba? Drevený alebo hlinkový plot?

Výhody a nevýhody drevených plotov

Drevo je prírodný materiál, preto sú ploty z neho estetické, cenovo dostupné, priateľské k životnému prostrediu a jednoducho sa inštalujú. Sú však ťažšie, podliehajú poveternostným podmienkam, môžu ich napadnúť škodci a nie sú dostatočne pevné. Vyžadujú pravidelnú údržbu a môžu hniť. 

Porovnanie s hliníkovými plotmi

V porovnaní s drevenými plotmi sú hliníkové ploty oveľa pevnejšie, najmä vzhľadom k ich ľahkej konštrukcii. Okrem toho sú jednoduchšie na inštaláciu a vydržia rovnako pekné a pevné veľmi dlhý čas. Odoláva hrdzi a nerozpadáva sa tak ako drevo, ktorému navyše môže ušpodiť pleseň alebo škodci ako červotoče.

Prečo sú hliníkové ploty lepšou voľbou?

Hliníkové ploty sú pevné, ľahko sa udržujú a sú extrémne atraktívne. Aj napriek malým nevýhodám (cena a horšia zvuková izolácia) sú excelentným doplnkom každého domu. Vybrať si môžete z rôznych farebných prevedení tak, aby čo najlepšie vystihovali váš vkus a zároveň sa ľahko inštalujú.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

10.08.2023

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach. Príčiny upchatého odtoku v kuchyni Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209944x
Priemerná čítanosť článkov: 3280x

Autor blogu

Kategórie