Založ si blog

Biely povlak na penise, čo ho môže spôsobovať

Biely povlak na penise, nazývaný aj smegma, môže byť hladký alebo hrudkovitý biely film na jednej strane žaluďa, alebo na jeho celej ploche. Tento problém sa objavuje u dospelých mužov aj u detí a jedinou príčinou nemusí byť iba nedostatočná hygiena.

Možné príčiny bielych povlakov na penise

Príčinou objavenia bieleho povlaku na penise môže byť infekčné ochorenie, zápaly, ale aj neinfekčné dôvody, napríklad suchá pokožka alebo nadmerné trenie.

Zápal predkožky 

Zápal predkožky môže byť akútny, teda krátkotrvajúci, alebo chronický, ktorý sa objavuje opakovane počas dlhšieho časového obdobia. Jeho príčinou je najčastejšie nedostatočná hygiena, iné zápaly v tele alebo slabá imunita organizmu. 

Balanitída

Balanitída je mykóza objavujúca sa na penise. V tomto prípade je biely povlak často sprevádzaný silným svrbením. 

Príčinou balanitídy je:

  • pohlavný styk,
  • nedostatočná hygiena,
  • strava.

Hlavnými príznakmi sú:

  • zvýšenie teploty,
  • opuch, bolesť a začervenanie žaluďa,
  • problémy s močením,
  • rozšírenie začervenania na celý žaluď,
  • svrbenie a pálenie žaluďa,
  • hnisavý sekrét.
Možné príčiny bielych povlakov na penise

zdroj FOTO : freepik.com

Kandidóza u mužov 

Kandidóza je kvasinková infekcia, ktorá sa objavuje na žaludi. Prejavuje sa začervenaním kože, opuchom a zdurením v okolí predkožky, svrbením a pálením, najmä pri močení a pri pohlavnom styku. Príčinou kandidózy je často:

  • zúžená predkožka,
  • oslabený imunitný systém, 
  • užívanie antibiotík,
  • cukrovka,
  • niekedy sa prenáša pri sexuálnom styku.

Fimóza

Fimóza je stav, kedy je predkožka tak zúžená, že sa nedá pretiahnuť cez žaluď penisu. Niekedy je k nemu aj prirastená. Tento problém výrazne sťažuje hygienu penisu a smegma sa môže objavovať kvôli pridruženým zápalom poškodeného tkaniva, ale aj preto, že kvôli zlej hygiene vzniká na penise mykóza. Najlepším riešením je obriezka muža. 

Obriezka ako možnosť liečby

Pri obriezke, odborne nazývanej aj cirkumcízia, je chirurgicky odstránené kožné veko (predkožka) okolo hlavy penisu. Výrazne znižuje riziko opakovaného výskytu bieleho povlaku na penise. Odporúča sa najmä preto, že sa biely povlak objavuje na penise často. Vďaka obriezke sa zlepšuje hygiena penisu a znižuje sa pravdepodobnosť iných súvisiacich ochorení, ako je napríklad prirastenie predkožky k penisu.

Diagnostika a ďalšie liečebné možnosti

Diagnostika bielych povlakov na penise začína dôkladnou anamnézou a fyzickým vyšetrením urológom, andrológom alebo sexuológom. Môže byť potrebné vykonať rôzne testy, ako napríklad krvné testy, testy moču a kultiváciu, aby sa určila príčina vzniku bieleho povlaku. Ak je to potrebné, môže byť odporúčaná aj biopsia.

Liečba závisí od príčiny a zvyčajne zahŕňa použitie liekov, lokálnu aplikáciu krémov alebo mastí, alebo ambulantné a operačné zákroky. Pokiaľ je biely povlak spôsobené infekciou, môže byť predpísaný antibakteriálny alebo antifungálny liek. Ak sú povlaky spôsobené genitálnou kandidózou, liečba môže zahŕňať krém alebo masti na lokálne použitie. V prípade, že sa biely povlak objaví v dôsledku problémov s hybnosťou kože, môže byť odporúčaný krém na báze kortikosteroidov alebo imunomodulačné lieky.

Prevencia 

Pri prevencii je dôležité navštevovať pravidelne urológa a ak sa vyskytne akýkoľvek problém, musí byť stanovená správna diagnostika. Okrem toho je potrebné dodržiavať správnu hygienu a mať dobrú životosprávu, ktorá podporuje celkové zdravie organizmu. Zanedbanie tohto problému môže viesť k zhoršeniu stavu a zvýšeniu rizika komplikácií.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

David Cameron

Cameron s odkazom na Rusko: Británia má nástroj, musí mať odvahu konať a použiť ho

09.05.2024 14:15

My v Británii a na širšom Západe máme nástroj. Otázkou je, či máme odvahu ju použiť - odvahu konať, povedal Cameron.

Russia Ukraine War

Neposlušným ukrajinským brancom sprísnili tresty, čaká sa už len na podpis Zelenského. Kto zaplatí pokutu a koho pošlú za mreže?

09.05.2024 14:00

Vláda navrhovala, aby ukrajinskí muži, ktorí sa otočia chrbtom k obrane vlasti, dostali maximálnu pokutu v prepočte až vo výške 4800 eur.

Vysoké Tatry, hor, sneh

Muž v Tatrách zaútočil na strážcu prírody a zranil ho. Pohyboval sa po uzavretom chodníku

09.05.2024 13:32, aktualizované: 14:16

Pre podozrenie zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa vec rieši kriminálka.

Maďarsko, Čína Si Ťin-pching, Tamás Sulyok

Čínsky prezident je v Maďarsku, stretne sa s Orbánom. Plánujú podpísať desiatky dohôd

09.05.2024 13:25

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 215007x
Priemerná čítanosť článkov: 3162x

Autor blogu

Kategórie