Založ si blog

Ovplyvnia silové športy mužskú plodnosť?

V súčasnej dobe čelíme mimoriadnej situácii – odborníci varujú, že mužská plodnosť každým rokom klesá. Niet pochýb o tom, že na tomto fakte majú svoj podiel nesprávne návyky, extrémny stres i obezita. Existuje však súvislosť i medzi silovými športami a mužskou plodnosťou? V našom dnešnom článku sa na to zameriame. 

Čo je to mužská plodnosť? 

Mužská plodnosť je označením pre schopnosť muža oplodniť partnerku. Pre zabezpečenie toho je potrebné, aby muž disponoval dostatkom zdravých a pohyblivých spermií. Podľa WHO by mal celkový ejakulát muža obsahovať 40 miliónov spermií. Za normálny nález sa tiež považuje, ak je: 

  • 75% spermií živých 
  • 50% spermií pohyblivých a s normálnou morfológiou (normálna morfológia predstavuje, že spermia má vyvinuté všetky časti v predpokladanej veľkosti)

Akou metódou sa zisťuje mužská plodnosť? 

Mužská plodnosť je zisťovaná prostredníctvom spermiogramu. Počas spermiogramu dochádza ku kvalitatívnej i kvantitatívnej analýze ejakulátu.  Hodnotí sa napríklad farba, objem, vzhľad i počet a pohyblivosť spermií. V jednom mililitri by sa malo nachádzať aspoň 15 miliónov spermií. Situácia dnes je však často odlišná. 

Prečo plodnosť u mladých mužov klesá? 

  • Nezdravý životný štýl 
  • Nadmerný stres
  • Obezita 
  • Sedavé zamestnanie 
  • Zlozvyky (fajčenie, konzumácia alkoholu,…)
  • Porucha odtoku krvi zo semenníkov (varikokéla)
  • Užívanie antibiotík alebo produktov ovplyvňujúcich hladinu testosterónu 
  • Extrémny príjem kofeínu 
  • Nedostatok spánku a oddychu 

Ako zvýšiť plodnosť u muža? 

Jednou z možností je vyhnúť sa negatívnym faktorom (spomenuté v predchádzajúcom bode), ktoré preukázateľne stoja za znižovaním plodnosti u mužov. Plodnosť je však možné podporiť i zaradením určitých preparátov. Medzi účinné sa považuje napríklad suplementácia zinkom, ktorý prispieva k plodnosti a zvyšuje produkciu testosterónu. Pri podpore plodnosti však pomôže i vyvážený životný štýl s dostatkom spánku a pravidelného pohybu. 

Silové športy a mužská plodnosť? 

V predchádzajúcich bodoch spomíname, že pohyb má pozitívny vplyv na mužskú plodnosť. Je to skutočne pravda. Pravidelný pohyb sa stará nielen o udržanie správnej hmotnosti. Je tiež zodpovedný i za lepší spánok a udržanie hormonálnej rovnováhy (dôležitá predovšetkým z hľadiska testosterónu). 

Kulturista dvíha činku, ovplyvní to jeho plodnosť?
Zdroj: www.freepik.com

Problém však nastáva pri extrémnej fyzickej aktivite, ktorá je často spájaná napríklad s kulturistikou. Extrémna záťaž spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a pokles plodnosti. Rovnako je dôležité zamerať sa i na výživové doplnky, ktoré sú pri silovom športe používané. Suplementácia testosterónom alebo kofeínom môže mať za následok zníženie počtu zdravých spermií v ejakuláte. 

Ktoré športy znižujú mužskú plodnosť? 

V súčasnosti je dávaná do súvislosti s mužskou plodnosťou predovšetkým častá jazda na bicykli, ktorá plodnosť preukázateľne znižuje. Pri ostatných typoch športoch ide predovšetkým o intenzitu a záťaž, ktorá je na organizmus vyvíjaná. Odporúčame brať všetko postupne a nepokúšať sa prekonať svoje hranice za každú cenu. Dôsledky môžu byť naozaj neblahé. 

Čo robiť v prípade nízkej plodnosti muža? 

Pri zistení problémov v prípade spermiogramu sa pristupuje k rôznym vyšetreniam. Zaradiť sem môžeme napríklad genetické vyšetrenie, ktoré pomáha odhaliť vrodené abnormality. Súčasťou vyšetrení je i vyšetrenie u urológa a andrológa. 

Príčiny neplodnosti môžu súvisieť i s neschopnosťou dosiahnuť erekciu. V tomto prípade existujú naozaj rôznorodé príčiny od vysokej hladiny krvného cukru (často nezistená cukrovka) alebo vysokého krvného tlaku. Problémom môže byť i vysoká hladina cholesterolu v krvi alebo nízka hladina testosterónu. Pri určení príčiny neplodnosti je potrebné zamerať sa na komplexné vyšetrenie.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

Trump

Trump prirovnal správanie Bidenovej vlády k metódam nacistického gestapa

06.05.2024 06:19

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že administratíva Joea Bidena používa podobné taktiky ako gestapo.

Izrael, holokaust

Netanjahu: V prípade potreby sa ubránime aj sami. Je to poučenie z holokaustu

06.05.2024 06:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

čína, Rusko, Nemecko

Terčom sú Ukrajina a Taiwan. Učia sa Čína a Rusko, ako spolu bojovať v kyberpriestore?

06.05.2024 06:00

Experti naznačujú, že v kyberpriestore vidia spoluprácu Pekingu a Moskvy. Ukrajina a Taiwan s tým majú skúsenosti.

Jozef Štajer, exstarosta, Telgárt

Záhadná abdikácia starostu v Telgárte: Náhle odišiel a zanechal po sebe len list

06.05.2024 06:00

Mal toho „plné zuby“? Kontajnerové mestečko v Telgárte, kde od novembra žije viac ako stovka osadníkov, má stále problémy. Práve to by mal byť dôvod, prečo starosta odstúpil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 213848x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Autor blogu

Kategórie