Založ si blog

Ako sa zbaviť chĺpkov? Epilácia vs. depilácia – ktorá z nich je tá pravá pre vás?

Ak chcete za každých okolností vyzerať skvelo, hebká pokožka na celom tele patrí k základnej hygienickej rutine. Budete chĺpky epilovať alebo depilovať? Spolu sa pozrieme na to, aké máme možnosti!

Aký je rozdiel medzi epiláciou a depiláciou?

Depilácia je odstránenie viditeľnej časti chĺpkov, teda tej, ktorá pretŕča nad pokožku. Ide teda o oholenie alebo chemické rozloženie chlpu. Veľkou výhodou je jej bezbolestnosť, preto si ju volí mnoho žien i mužov. Hebkú pokožku si však zabezpečíte iba na dva dni a ľudia s tmavým ochlpením, ktoré zvykne byť hrubšie a pevnejšie, môžu mať pichľavé strnisko aj po niekoľkých hodinách od holenia. Depiláciu preto musíte často opakovať.

Epilácia je odstránenie chĺpka aj s jeho korienkom. Kým vyrastie nový chĺpok na tom istom mieste, môže to trvať aj niekoľko týždňov. Preto si budete epilovať pokožku oveľa zriedkavejšie. Navyše, narúšate korienok chĺpkov, preto budú rásť pomalšie a budú mať svetlejšiu farbu. Daňou za to je bolesť a začervenanie pokožky.

Depilácia alebo epilácia podpazušia strojčekom
Zdroj: freepik.com

Ako sa depilovať?

Ide o obľúbené spôsoby, ako sa zbaviť chĺpkov doma a za relatívne málo peňazí. Aj v tomto prípade majú jednotlivé postupy svoje výhody a nevýhody.

Spôsoby depilácie:

Holiaci strojček/žiletka – v tomto prípade depilácia doma prebieha pomocou holiaceho strojčeka prikladaného na navlhčenú pokožku. Okrem možného porezania je nevýhodou aj množstvo plastového odpadu z holiacich strojčekov – pokiaľ nepoužívate kovový strojček alebo elektrický strojček.

Zastrihávanie chĺpkov strihačom – nevýhodou je, že zastrihávaním nikdy nedospejete k hebkej pokožke. Ide však o najrýchlejší spôsob odstránenia chĺpkov niekoľko milimetrov nad pokožkou a hodí sa najmä na depiláciu intímnych partií.

Depilačné peny a krémy – keďže fungujú na báze chemických látok, ktoré rozkladajú chĺpok, zasahujú aj do vrchnej časti pokožky a chĺpky tak vyrastajú o niečo pomalšie ako pri klasickom holení. Stačí ich naniesť na pokožku a po určitom čase, najčastejšie 15-20 minút, ich zotrieť. Nevýhodou je silný chemický zápach a možné podráždenie pokožky a slizníc. Nie sú vhodné na depiláciu ohanbia, pretože môžu dráždiť genitálie. V tomto prípade radšej siahnite po epilácii intímnych partií.

Spôsoby epilácie pre dlhodobé odstránenie chĺpkov

Pre milovníkov praktických riešení existuje niekoľko možností ako rýchlo a na dlhší čas odstrániť chĺpky z celého tela. Okrem hygienického hľadiska určite oceníte aj pocit hebkosti a upravenosti za každých okolností.

Laserová epilácia intímnych partií
Zdroj: freepik.com

Spôsoby epilácie:

Pinzeta a nite – pomocou pinzety vlastne epilujeme obočie alebo chĺpky, ktoré sa objavia v oblasti brady na ženskej tvári. Podobne pomocou nite upravujú skúsené kozmetičky chĺpky nad hornou perou, obočie, alebo oblasť líc a brady.

Epilátor – ide o prístroj, ktorý je zložený z mnohých pinziet, ktoré rotujú a vytrhávajú jednotlivé chĺpky. Bolesť, ktorú si ním spôsobujeme, sa snaží eliminovať rôznymi spôsobmi – chladivými a masážnymi nadstavcami alebo vodeodolnosťou, vďaka čomu môžeme epilovať počas kúpeľa, kedy je pokožka mäkšia. Pohodlne to dokážeme aj doma. Nevýhodou je, že chĺpky by mali mať aspoň 5 milimetrov, teda musíte počkať, kým dorastú.

Epilácia voskom – najčastejšie prebieha pomocou pásikov, ktoré zohrejete dlaňami a priložíte na umytú a vysušenú pokožku. Chĺpky by mali mať dĺžku aspoň 5 milimetrov. Nevýhodou sú okrem bolesti aj zvyšky vosku nalepené na pokožke, ktoré musíte následne odstraňovať.

Epilácia cukrovou pastou – postupuje sa veľmi podobne ako pri epilácii voskom, ale namiesto vosku používame cukrovú pastu. Môžete si ju vyrobiť aj doma a jej hlavnou devízou je používanie prírodných surovín bez chémie – cukor, citrónová šťava a voda.

Brazílska epilácia – mnohokrát je nesprávne nazývaná ako brazílska depilácia, v skutočnosti však ide o epiláciu, keďže aj v tomto prípade je vytrhnutý chĺpok aj s korienkom. Brazílsku epiláciu intímnych partií odporúčame najmä ženám, ktoré sa nehanbia úplne nahé pred kozmetičkou a sú ochotné spolupracovať a pridržiavať si pokožku v intímnej oblasti, zatiaľ čo kozmetička bude strhávať pásiky s voskom alebo cukrovou pastou. Polhodina silnej bolesti sa vám vráti v podobe niekoľkých týždňov dokonale hebkých intímnych oblastí. Podľa Brazílčaniek sa hodí najmä na letné obdobie.

Laserová epilácia – tá sa hodí ľuďom, ktorí chcú raz a navždy zatočiť s chĺpkami. Pomôže každému, kto sa už viac nechce holiť alebo epilovať v oblastí podpazušia, nôh alebo rúk. Obzvlášť obľúbená je laserová epilácia intímnych partií, keďže ide o veľmi citlivé a ťažšie dostupné miesta. Cena laserovej epilácie sa pohybuje v rozmedzí od 30 do 200 eur, podľa toho, či máte záujem o epiláciu konkrétnej časti tela, alebo kombinovanú epiláciu, napríklad podpazušia a nôh. Veľkou výhodou laserovej epilácie je bezbolestnosť ako aj to, že po viacerých aplikáciách chĺpky úplne vymiznú. Počet zákrokov je rôzny, ale najmodernejšie technológie si s chĺpkami poradia už za 5-8 návštev.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 212855x
Priemerná čítanosť článkov: 3130x

Autor blogu

Kategórie