Založ si blog

Ako na upchatý záchod? Gumový zvon alebo mechanický krtko?

Skôr či neskôr sa to stane v každom dome či byte. Záchodová misa sa naplní vodou a splaškami, ktoré nie sú práve voňavé ani pekné na pohľad. Upchatý záchod môže mať desiatky rôznych príčin. Niekedy vám pomôže jednoduchý zvon do WC, inokedy budete potrebovať profesionálne krtkovanie. Ktorý prípad je ten váš?

Čistenie pomocou zvonu na WC

Ak do záchoda splachujete zvyšky jedla, používate priveľa toaletného papiera alebo v ňom mohla skončiť detská hračka, či dámska vložka, mali by ste mať poruke veľký zvon na záchod. Oproti zvonu na umývadlo sa líši najmä dĺžkou rúčky. Pomocou podtlaku posunie obsah potrubia. Pokiaľ je záchod naplnený odpadovou vodou a splaškami až po okraj, pri použití zvona by mohla časť tejto špinavej vody vytiecť von. Zvon kupujte tak, aby sedel na otvor vašej toalety, aby bol podtlak čo najsilnejší. Pokiaľ dobre neprilieha, obmotajte ho starou handrou.

Inštalatér so záchodovým zvonom
zdroj: freepik.com

Domáce prepchatie potrubia mechanickým krtkom

Pri upchatí WC je možné, že vám pomôže iba mechanické posunutie prekážky v potrubí. Keďže nemáme také dlhé ruky (a kto by ich dobrovoľne vkladal do zapchatého záchoda…), pomôže nám mechanický krtko, ktorému sa hovorí aj kanalizačná pružina. Zvyčajne má dĺžku päť až pätnásť metrov, dosiahne teda oveľa hlbšie ako napríklad drôtený vešiak, ktorý sa v prípade núdze tiež používa na čistenie upchatých odtokov. Krtka vtlačíte do potrubia a potom pomocou kľuky na jeho konci otáčate a ťaháte von z potrubia. Nakoniec ho opláchnite vodou a nechajte usušiť.

Profesionálne krtkovanie potrubia

Upchaté WC môže zároveň pretekať, potrubie môže byť hrdzavé a upchatie môže spôsobiť aj vodný kameň a nános nečistôt. Ak sa vám záchod upcháva častejšie, okrem mechanického krtka investujte aj do profesionálneho krtkovania potrubia. Okrem možnosti preskúmať upchatý odpad pomocou kamery vám profesionáli zaručujú aj hĺbkové čistenie tlakom vody a odhalenie prípadných narušení potrubia. Vo forme havarijnej služby vám môžu pomôcť kedykoľvek počas dňa aj noci.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209323x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Autor blogu

Kategórie