Založ si blog

Čo pomáha na únik moču u žien a aká je liečba?

Únik moču sa odborne nazýva inkontinencia a v súčasnosti trápi viac ako 800 tisíc ľudí. Tento problém postihuje primárne ženy v staršom alebo produktívnom veku, ale tiež to nie je nič nezvyčajné u mužov. V tomto článku sa dozviete, prečo vzniká samovoľný únik moču a ako ho je možné liečiť.

Najčastejšie príčiny úniku moču

  • Zlá životospráva
  • Oslabené svaly panvového dna
  • Genetická predispozícia
  • Tehotenstvo, pôrod alebo menopauza
  • Dvíhanie ťažkých predmetov
  • Náročná fyzická aktivita
  • Psychická nepohoda
  • Užívanie niektorých liekov
  • Časté infekcie

Čo pomáha na únik moču?

1. Zdravý životný štýl: Príčinou inkontinencie je v prvom rade zlá životospráva, ktorá súvisí s obezitou. Práve preto by ste mali obmedziť pitie alkoholu a fajčenie cigariet. Čo sa týka jedálnička, močovému mechúru škodia najmä príliš korenisté a kyslé jedlá.

Zdravý životný štýl pomáha pri úniku moču, teda inkontinencii
zdroj: freepik.com/

2. Cvičenie a posilnenie panvového dna: Liečba inkontinencie môže byť aj vo forme posilnenia svalov panvového dna. Správne precvičovanie tejto oblasti dokáže zabrániť samovoľnému úniku moču.

3. Bylinky na únik moču: Ak chcete zachovať normálnu funkciu močových ciest, odporúča sa vyskúšať bylinky, ako napríklad prasličku roľnú, púpavu lekársku, tekvicové semienka či pŕhľavu.

4. Vitamínové doplnky a lieky na únik moču: Lieky na inkontinenciu musíte najskôr skonzultovať s lekárom, ktorý vám nasadí správnu liečbu. Užívať môžete aj vitamínové doplnky spájajúce v sebe hneď niekoľko druhov bylín.

Laserová liečba inkontinencie

V prípade, že ste už dosiaľ vyskúšali vyššie spomenuté rady, je čas skúsiť laserovú operáciu úniku moču. Ide o nechirurgický zákrok, kedy dochádza k spevneniu prednej vaginálnej steny. Vďaka tomu sa podporí stav močového mechúra. Laserová operácia úniku moču je bezbolestná a prináša efektívne a trvalé výsledky, čo rozhodne stojí za absolvovanie. Celý zákrok totiž trvá len 15 minút a nevyžaduje žiadnu hospitalizáciu.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209871x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Kategórie