Založ si blog

Ako sa zbaviť čiernych bodiek na tvári?

Čierne bodky bolia menej ako akné, ale sú tak tvrdohlavé, že s nimi bojujeme celé roky. Ich základom je maz, ktorý sa pri použití bežných produktov tvorí ešte viac – mnohé totiž pokožku príliš vysušujú a ona sa takýmto spôsobom snaží ochrániť. Ak sa chcete s čiernymi bodkami skutočne rozlúčiť, siahnite radšej po miernejších prírodných produktoch, ktoré využívajú silu prirodzených surovín.

Ako vznikajú čierne bodky

Naša pleť prirodzene produkuje určité množstvo mazu. Pokiaľ máte mastnú alebo zmiešanú pokožku, tento maz sa môže tvoriť vo zvýšenom množstve na nose, brade, čele, ale aj na krku, ramenách, dekolte a chrbte. Upcháva póry a funguje aj ako lepidlo na odumreté bunky a všetky nečistoty z ovzdušia, ktoré sa počas dňa na tvári usadia.

Na povrchu maz oxiduje na čierno, čo si môžete všimnúť aj pri vytláčaní čiernych bodiek – vo vnútri póru sú skôr žlté. Okrem toho často z póru vyrastá zároveň jemný vlások, ktorý čierne zafarbenie ešte viac podporuje. Našťastie ide o tzv. otvorené komedóny, ktoré sa zapaľujú menej často ako uzavreté a nevytvárajú vyrážky. Aj napriek tomu sú živnou pôdou pre mikroorganizmy a chceme sa ich zbaviť nielen z estetických, ale aj zo zdravotných dôvodov.

Ako sa zbaviť čiernych bodiek na tvári
zdroj: freepik.com

Ako sa zbaviť čiernych bodiek

1. Odličovanie tváre

Predstavte si čistý pór, ktorý je mierne rozšírený a má tvar lievika. Keď ho každý deň zaplníte korektorom, make-upom alebo púdrom, musíte ho na konci dňa dôkladne vyčistiť.

Na pomoc si vezmite také odličovacie prostriedky, ktoré dokážu rozpustiť tuky, teda také, ktoré tiež obsahujú oleje. Vyhnite sa prípravkom na báze vody a alkoholu, buď sú príliš slabé, alebo príliš vysušujúce. Z prírodných odličovačov siahnite po takých, ktoré pleť upokojujú, napríklad s obsahom oleja a harmančeka.

2. Čistenie pleti a peeling na čierne bodky

Po dôslednom odlíčení nasleduje čistenie pleti. Jeho cieľom je odstrániť odumreté časti kože a prebytočný maz. Niektoré prírodné zložky majú prirodzenú schopnosť vyťahovať z pokožky tuk a nečistoty. Fungujú ako mydlo, ale pleť pritom nevysušujú.

Kombináciu tohto čistiaceho procesu s jemným mechanickým obrusovaním pokožky v sebe má peeling s aktívnym čiernym uhlím. Aktívne uhlie sa využíva aj v medicíne a pri čistení pitnej vody. Jeho styk s ľudským telom je úplne bezpečný a prirodzený, preto je vhodné využiť ho aj pri odstraňovaní čiernych bodiek.

3. Tonizácia pleti

Krok, ktorý mnoho žien vo svojej kozmetickej rutine vynecháva – tonizácia pleti – je pri snahe odstrániť čierne bodky kľúčový. Tonikum by malo pokožku upokojiť a dodať jej vlhkosť a sviežosť. Preto si dajte obzvlášť záležať na jeho zložení. Tonikum na tvár Blemish Control obsahuje výťažky z hojivej slivky – duly, chladivý eukalyptus a protizápalový čajovníkový olej. Bojuje tak s tromi problémami naraz. Ničí mikroorganizmy spôsobujúce zápaly, zvlhčuje pokožku a dopĺňa jej vitamíny.

4. Hydratácia pleti

Ak už dlho bojujete s čiernymi bodkami, možno sa bojíte na ne použiť krém. Bez neho však pokožke chýba hydratácia, pred vysušením sa snaží ochrániť produkciou mazu a celý proces sa začína odznova.

Preto vašej pleti doprajte ráno aj večer minimálnu vrstvu krému špecificky zameraného na odstránenie čiernych bodiek, napríklad prírodný zmatňujúci hydratačný krém na tvár Sukin, ktorý obsahuje ryžový prášok a moringu, ktoré absorbujú prebytočný maz. Aloe vera a ovocie zase dodáva vitamíny a hydratáciu.

5. Intenzívna starostlivosť

Vstupujeme na citlivé územie, pretože v prípade čiernych bodiek naozaj platí, že menej je viac. Určite na sebe neskúšajte každý víkend novú masku a nenanášajte na pleť akékoľvek oleje. Raz týždenne si doprajte overený produkt, ktorý vašej pleti vyhovuje.

Z olejov môžete siahnuť po moringovom, konopnom alebo kalofylovom oleji. Môžete si ho naniesť na celú tvár, pár minút ho vmasírovať do pokožky a potom na tvár položiť teplý uterák. Takto sa olej vstrebe do pokožky. Následne teplým uterákom namočeným vo vode jemne odstráňte prebytočný olej z tváre.

Pleťová maska by mala byť zameraná na harmonizáciu produkcie mazu, čomu najviac pomáhajú rôzne druhy kozmetických ílov a aktívne uhlie. Skvelým príkladom je organická detoxikačná maska so zeleným ílom Akeso.

Maska na odstránenie čiernych bodiek
zdroj: freepik.com

6. Navštívte kvalitnú kozmetičku

Pokožka je náš najväčší orgán a napriek tomu veríme, že si so starostlivosťou o ňu dokážeme poradiť sami. Tak ako nás ekzémy a znamienka dotlačia k návšteve kožnej lekárky, by nás mali aj nedokonalosti pleti dotiahnuť ku kozmetičke.

Odborné poznatky a objektívny pohľad na kvalitu našej pleti pomôže vytvoriť kozmetickú rutinu, ktorá jej bude skutočne prospievať.

Kozmetičky majú okrem poznatkov aj špeciálnu kozmetiku na akné, ktorú vám budú vedieť odporučiť. A zároveň u kozmetičky krásne zrelaxujete, pretože k nedokonalostiam pleti výrazne prispieva aj stres.

Najčastejšie chyby, ktoré robíme

1. Výber nesprávnej kozmetiky

Parfumovaná kozmetika pleť podráždi, obsah alkoholu ju vysušuje a príliš husté a mastné krémy zase upchávajú póry. Je mnoho dôvodov, prečo kozmetika problém pleti ešte viac zhoršuje, preto si vyberajte prírodné produkty. Sú menej agresívne, pretože obsahujú menej umelo vytvorených chemických látok.

2. Nedostatočné alebo nesprávne čistenie pleti

V súčasnosti je životné prostredie natoľko znečistené, že aj v prípade, keď celý deň nemáte na pleti žiaden make-up a neboli ste mimo svojej domácnosti, je potrebné ju dôkladne vyčistiť.

3. Domáce vytláčanie čiernych bodiek

Nie vždy sa nám podarí vytlačiť všetko a skôr si takto spôsobíme zápal alebo poranenie pokožky. Toto riziko sa ešte viac zvyšuje, ak si na vytláčanie zakúpite niektorú z pomôcok – či už ostrú pinzetu, alebo nefunkčný „vysávač“ čiernych bodiek. Radšej svoje peniaze ušetrite na návštevu u kozmetičky.

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

10.08.2023

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach. Príčiny upchatého odtoku v kuchyni Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame [...]

Biely povlak na penise, čo ho môže spôsobovať

10.08.2023

Biely povlak na penise, nazývaný aj smegma, môže byť hladký alebo hrudkovitý biely film na jednej strane žaluďa, alebo na jeho celej ploche. Tento problém sa objavuje u dospelých mužov aj u detí a jedinou príčinou nemusí byť iba nedostatočná hygiena. Možné príčiny bielych povlakov na penise Príčinou objavenia bieleho povlaku na penise môže byť infekčné ochorenie, [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 199476x
Priemerná čítanosť článkov: 3217x

Autor blogu

Kategórie