Založ si blog

Odpovede na najčastejšie otázky o vazektómii

Vazektómia je stále téma, ktorá pre mnohých pôsobí kontroverzne. Kastrácia muža znie pre veľa mužov hrôzostrašne, no pritom sa jedná o jednoduchý a pohodlný zákrok. Je to elegantné riešenie, pre všetkých mužov, ktorí (už) netúžia po deťoch.

V čom spočíva princíp vazektómie?

Vazektómia je vlastne mužská antikoncepcia, ktorá zaručí 100% výsledky. Pri tomto chirurickom zákroku sa odstráni časť semenovodu, ktorým sa normálne dostávajú spermie do ejakulátu. 

Jedná sa o jednoduchý, no nezvratný zákrok. Vykonáva sa zväčša pri lokálnej anestézii, a veľmi výnimočné sú aj pooperačné komplikácie. Po pár dňoch opuch aj nepohodlie ustupujú.

Po dvoch týždňov od vazektómie je možné mať bez problémov znovu sex, ale v ejakuláte ešte stále môžu zostať zvyškové spermie. Na potvrdenie úspešnosti vazektómie je potrebné vykonať spermiogram, a ten prítomnosť spermií potvrdí, alebo vyvráti. Za bezpečný sexuálny styk bez rizika oplodnenia sa dá považovať ten, ktorý prebehne až po potvrdení úspešnosti vazektómie spermiogramom.

Muž v tričku po úspešnej vazektómii
zdroj: freepik.com

Tvoria sa mužské spermie aj po vazektómii? 

Áno. Keďže semenníky zostávajú neporušené aj po sterilizácii muža, tvorba spermií zostáva rovnaká.

Čo sa teda deje so spermiami po vazektómii? 

Spermie, ktoré sa vytvoria v semenníkoch, zrejú určitý čas. Normálne by v tejto fáze čakali na vypustenie do sveta cez semenovod do ejakulátu, avšak v tomto prípade zostávajú v semenníkoch, kde postupne umierajú a vstrebávajú sa do tela. Žiadne neželané či nebezpečné hromadenie v semenníkoch teda nehrozí.

Je možné splodiť deti po vazektómii? 

Po úspešnej vazektómii nie je možné prirodzenou cestou splodiť deti, existuje však niekoľko zákrokov, vďaka ktorým, môžete mať deti aj po vazektómii. 

Ak chcete svojich potomkov splodiť prirodzenou cestou, potom vás čaká náročná operácia na zvrátenie vazektómie. Mikrochirurgická reverzia vazektómie slúži na znovuspriechodnenie semenovodov. Táto operácia je však veľmi náročná a aj niekoľkonásobne drahšia ako vazektómia. 

Ďalšou možnosťou ako splodiť deti aj po vazektómii je umelé oplodnenie partnerky. Ak ste si spermie nedali odobrať a zmraziť ešte pred vazektómiou, budete musieť podstúpiť odber spermií zo semenníkov. 

Aj napriek možnosti mať deti aj po vazektómii je dôležité myslieť na vážnosť zákroku a dôkladne si to premyslieť. 

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

Biden, fiala

USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine, povedal Fiala po stretnutí s Bidenom

15.04.2024 22:25, aktualizované: 16.04.2024 00:20

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 205761x
Priemerná čítanosť článkov: 3215x

Autor blogu

Kategórie