Založ si blog

Tieto problémy s WC si opravíte aj sami

Každú domácnosť raz za čas potrápia problémy s toaletou. Je jedno, či bývate v novostavbe, staršom dome alebo bytovke. Pretekajúci či upchatý záchod býva častým problémom za ktorý si často krát môžeme aj sami.

Na niektoré menšie problémy si vystačíte aj sami, a na tie väčšie si musíte zavolať odborníkov. Tam pomôže už len krtkovanie. Dnes sa spolu pozrieme práve na tie menšie problémy, ktoré si viete opraviť aj sami.

Upchatý záchod

Upchaté WC vás potrápi ak splachujete veci, ktoré do záchoda nepatria, ako napríklad vlhčené brúsky, dámske hygienické potreby a iné.

Všimnete si to podľa toho, že voda začne nebezpečne stúpať. Určite nečakajte že sa to vyrieši samo s ďalším spláchnutím, ale začnite konať hneď. Ak je predsa len toaleta upchatá až príliš, budete si musieť zavolať inštalatérov a tí vám pomôžu krtkovaním.

Ak to však chcete vyriešiť sami, v obchode si môžete kúpiť špeciálny prípravok na upchaté potrubia alebo vyskúšajte mydlový roztok. 

Tento jednoduchý domáci recept odporúčajú aj profesionáli. Stačí vám len voda, vedro a tekuté mydlo.

Dôležité je, aby voda bola horúca a poriadne mydlová, čiže v pomere ⅓ mydla a ¾ vody. Budete potrebovať minimálne 5 litrov tejto mydlovej zmesi.

Nalejte túto tekutinu do misy, počkajte pár minút a spláchnite. Ak sa upchatá toaleta neuvoľní na prvý krát, môžete postup opakovať aj dva razy. 

Pretekajúci záchod

Pokiaľ vás doma trápi pretekajúci záchod, lezie to nielen na nervy, ale zbadať to môžete aj na účte za vodu. Za minútu takto môže pretiecť až liter vody! Preto je lepšie ho dať opraviť hneď.

Pretekajúci záchod
zdroj: freepik.com

Keď si do Google zadáte „oprava wc Bratislava“, určite nájdete mnoho kvalitných inštalatérov.

Doma si s opravou svojpomocne vystačíte vtedy, ak je tesnenie alebo ventil zanesené od vodného kameňa, vtedy ho stačí len prečistiť.

Ako na to? Je to veľmi jednoduché. Najskôr zavrite prívod vody do toalety. Potom toaletu spláchnite, pretože potrebujete prádznu nádržku.

Otvorte kryt nádržky pomocou skrutkovača (pri niektorých typoch záchodov stačí len odklopiť veko). Po otvorení nádržky zrejme uvidíte vodný kameň a slizký povlak. 

Najskôr umyte v horúcej vode so saponátom plavákový ventil, a poumývajte aj celú nádržku. Môžete si pomôcť aj s kyselinou citrónovou alebo octom.

Nezabudnite ešte skontrolovať tesnenie (ak je už poškodené, budete si musieť kúpiť nové). Poprípade sa môže jednať aj o opotrebovaný ventil. Jeho výmena je tiež jednoduchá a stojí len pár eur. V predajni vám s výberom tesnenia alebo ventilu ochotne poradia. 

Novšie toalety sú oveľa jednoduchšie čo sa týka domácich opráv. Preventívne čistenie nádržky, a výmena tesnenia či ventilu sa odporúča minimálne raz za 10 rokov.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209472x
Priemerná čítanosť článkov: 3273x

Autor blogu

Kategórie