Založ si blog

Kávová usadenina do odtoku nepatrí – ako ju využiť?

Skoro každý človek pije kávu, no každý si ju pripravuje iným spôsobom. Pri väčšine spôsobov prípravy kávy zostáva kávová usadenina. Viete ako ju využiť?

Kávová usadenina do odtoku nepatrí – ako ju využiť?

zdroj: freepik.com

Čo spôsobuje kávová usadenina v odtoku?

Ak pijete kávu niekoľkokrát denne, a vo vašej domácnosti ju pije viac členov, denne môžete vyprodukovať aj 100 gramov usadeniny. Lejete ju do odtoku? Chyba. Usadenina z kávy sa postupne hromadí, a nakoniec môže spôsobiť aj upchatý odtok. Možno nie hneď, ale po pár týždňoch určite. Voda totiž usadeninu spoľahlivo neodstráni, a tak vám nezostane nič iné ako krtkovanie s profesionálmi.

Využitie kávovej usadeniny v domácnosti

Namiesto toho, aby ste ju liali do odtoku, využite ju vo vašej domácnosti. Vedeli ste že využitie kávovej usadeniny je všestranné?

  • Ako hnojivo na rastliny: zmiešajte ju s vodou, a polejte ňou rastliny. Obsahuje veľa draslíka, čo pôsobí ako prírodné hnojivo.
  • Proti škodcom:  kávová usadenina sa vám v záhrade osvedčí aj v boji proti slimákom a voškám. Okolo záhonov vytvorte pruh pilín, ktorý následne zalejete silným roztokom s kávovou usadeninou.
  • Na vyčistenie grilu aj hrncov: ide to aj bez chémie. Na hubku nasypte trochu usadeniny a čistite. Potom opláchnite vodou. Zašlý a prihorený riad či gril vyčistí bez škrabancov.

Benefity kávy v kozmetike

Kávová usadenina vám spraví službu aj v kúpeľni. Káva totiž obsahuje kofeín a antioxidanty, čo sú zložky, ktoré vám pomôžu na ceste za krajšou pleťou a vlasmi.

  • Pleťová maska a peeling: zmiešajte usadeninu s trochou olivového oleja a naneste zmes na tvár. Táto kávová maska a peeling v jednom vám krásne zjemní pokožku.
  • Na vlasy: vtrite si do vlasov kávovú usadeninu, zabaľte do teplého uteráka, a nechajte polhodinu pôsobiť. Krásne oživí hnedé vlasy a dodá im zdravý lesk.
  • Proti celulitíde: naneste kávovú usadeninu na miesta, kde vás trápi celulitída a zabaľte do potravinárskej fólie. Nechajte pôsobiť 15 minút a zmyte. Budete mať hladké stehná bez pomarančovej kože, ale dôležitá je pravidelnosť.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209231x
Priemerná čítanosť článkov: 3269x

Autor blogu

Kategórie