Založ si blog

Chronická prostatitída a syndróm chronických panvových bolestí – ako na liečbu

Bolesti v oblasti podbruška a krížov môžu signalizovať, že nie je niečo v poriadku s vašou prostatou. Našťastie existuje účinný spôsob, ako sa vrátiť k bezbolestnému životu.

Čo je to chronická prostatitída?

Prostatitída v preklade znamená zápal prostaty. Môže byť akútny, teda nebezpečnejší s výraznými prejavmi, alebo chronický. O chronickom zápale hovoríme ak trvá viac ako tri mesiace. Pri chronickej prostatitíde bývajú príznaky miernejšie, ale dlhodobé. Zvyčajne ňou trpia muži vo veku nad 50 rokov. Prvým krokom pri liečbe by mala byť návšteva urológa.

Aké sú najčastejšie príznaky prostatídy?

  • Bolesti pri močení
  • Časté nutkanie na močenie
  • Problémy pri močení
  • Pálenie pri močení
  • Bolesť podbruška
  • Bolesť panvy
  • Bolesť krížov
  • Bolesť prostaty

Formy prostatitídy

Aké sú najčastejšie príznaky prostatídy?

zdroj : freepik.com

Existujú štyri formy prostatitídy:

  • Akútna bakteriálna prostatitída – vyvolávajú ju baktérie a prejavuje sa náhlym nastúpením príznakov ako je zimnica, horúčka, bolesti v oblasti podbruška, chrbta, hrádze. Typické sú problémy s močením a pocity pálenia pri močení.
  • Chronická bakteriálna prostatitída – vyvolávajú ju baktérie, ale jej priebeh je zdĺhavý. Taktiež sa objavujú bolesti v podbrušku, v oblasti hrádze, občas aj pálenie pri močení. Typická je nechuť k sexu a porucha erekcie.
  • Syndróm chronických panvových bolestí – ide o najčastejšiu formu prostatitídy. Je zdĺhavá, ale nevyskytuje sa pri nej infekcia. Delí sa na zápalovú a nezapálovú. Medzi príznaky patrí bolesť na hrádzi, v penise, v semenníkoch a v oblasti močového mechúra. Pridávajú sa aj bolesti pri ejakulácii a pri močení. Ochorenie trvá dlhodobo a sú obdobia, keď sa príznaky zmierňujú a keď sa zhoršia.
  • Asymptomatická zápalová prostatitída – Ide o ochorenie bez príznakov. Zistí sa náhodne, napríklad pri vyšetrení u urológa alebo pri biopsii prostaty.

Liečba prostatitídy

Pri liečení prostatitídy prihliadame na jej príčinu. Ak ide o baktérie, je vhodné podávať antibiotiká. Používajú sa tiež nesteroidné analgetiká, fytopreparáty, antimuskariník, alfablokátory a teplo. 

Chronickú prostatitídu odstráni liečba rázovou vlnou (ESWT). Ide o aplikáciu mimotelových rázových vĺn na kalcifikované jazvy prostaty, na ktorých sa ukladajú baktérie. Rázová vlna rozruší kalcifikáty, ktoré sú potom ľahšie zničené pomocou vlastného imunitného systému človeka. Liečba prebieha ambulantne, počas štyroch sedení raz alebo dvakrát týždenne.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 238056x
Priemerná čítanosť článkov: 3501x

Autor blogu

Kategórie