Založ si blog

Chronická prostatitída a syndróm chronických panvových bolestí – ako na liečbu

Bolesti v oblasti podbruška a krížov môžu signalizovať, že nie je niečo v poriadku s vašou prostatou. Našťastie existuje účinný spôsob, ako sa vrátiť k bezbolestnému životu.

Čo je to chronická prostatitída?

Prostatitída v preklade znamená zápal prostaty. Môže byť akútny, teda nebezpečnejší s výraznými prejavmi, alebo chronický. O chronickom zápale hovoríme ak trvá viac ako tri mesiace. Pri chronickej prostatitíde bývajú príznaky miernejšie, ale dlhodobé. Zvyčajne ňou trpia muži vo veku nad 50 rokov. Prvým krokom pri liečbe by mala byť návšteva urológa.

Aké sú najčastejšie príznaky prostatídy?

  • Bolesti pri močení
  • Časté nutkanie na močenie
  • Problémy pri močení
  • Pálenie pri močení
  • Bolesť podbruška
  • Bolesť panvy
  • Bolesť krížov
  • Bolesť prostaty

Formy prostatitídy

Aké sú najčastejšie príznaky prostatídy?

zdroj : freepik.com

Existujú štyri formy prostatitídy:

  • Akútna bakteriálna prostatitída – vyvolávajú ju baktérie a prejavuje sa náhlym nastúpením príznakov ako je zimnica, horúčka, bolesti v oblasti podbruška, chrbta, hrádze. Typické sú problémy s močením a pocity pálenia pri močení.
  • Chronická bakteriálna prostatitída – vyvolávajú ju baktérie, ale jej priebeh je zdĺhavý. Taktiež sa objavujú bolesti v podbrušku, v oblasti hrádze, občas aj pálenie pri močení. Typická je nechuť k sexu a porucha erekcie.
  • Syndróm chronických panvových bolestí – ide o najčastejšiu formu prostatitídy. Je zdĺhavá, ale nevyskytuje sa pri nej infekcia. Delí sa na zápalovú a nezapálovú. Medzi príznaky patrí bolesť na hrádzi, v penise, v semenníkoch a v oblasti močového mechúra. Pridávajú sa aj bolesti pri ejakulácii a pri močení. Ochorenie trvá dlhodobo a sú obdobia, keď sa príznaky zmierňujú a keď sa zhoršia.
  • Asymptomatická zápalová prostatitída – Ide o ochorenie bez príznakov. Zistí sa náhodne, napríklad pri vyšetrení u urológa alebo pri biopsii prostaty.

Liečba prostatitídy

Pri liečení prostatitídy prihliadame na jej príčinu. Ak ide o baktérie, je vhodné podávať antibiotiká. Používajú sa tiež nesteroidné analgetiká, fytopreparáty, antimuskariník, alfablokátory a teplo. 

Chronickú prostatitídu odstráni liečba rázovou vlnou (ESWT). Ide o aplikáciu mimotelových rázových vĺn na kalcifikované jazvy prostaty, na ktorých sa ukladajú baktérie. Rázová vlna rozruší kalcifikáty, ktoré sú potom ľahšie zničené pomocou vlastného imunitného systému človeka. Liečba prebieha ambulantne, počas štyroch sedení raz alebo dvakrát týždenne.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209473x
Priemerná čítanosť článkov: 3273x

Autor blogu

Kategórie