Zabíjačkový špeciál – priebeh tradičnej zabíjačky

Kvalitné mäso, domáce zabíjačkové výrobky, u ktorých presne viete, čo ste do nich pridali, ale aj neopakovateľná atmosféra – to sú dôvody prečo sa pustíme do domácej zabíjačky. Poďte sa s nami pozrieť ako prebieha a aké pochúťky vďaka nej získate.

Ako prebieha tradičná domáca zabíjačka?

Pri zabíjačke je potrebné dodržiavať tradičné postupy a prizvať si k nej mäsiara, ktorý má so zabíjačkou ošípanej veľa skúseností. 

Omráčenie a zviazanie prasaťa

Aby bolo možné zabiť prasa humánnym spôsobom, teda tak, aby necítilo bolesť, musíme ho najskôr omráčiť. Zviažeme mu zadné nohy, potiahneme, aby si kľaklo a mäsiar ho omráči pištoľou.

Zabíjanie a vykrvenie prasaťa

Do dvadsiatich sekúnd od omráčenia je potrebné preťať tepny na jeho krku. Vytekajúcu krv zachytávame do vedra a miešame, aby sa nezrazila. Pomáhame si pumpovaním jeho prednou nohou, zatiaľ čo leží na pravom boku. 

Čistenie 

Prasa zbavujeme srsti a kože v koryte s vodou s teplotou 60°C, do ktorého sme najskôr vložili reťaze. Šúchaním reťazí strhávame kožu a srsť. Môžeme si pomôcť aj škrabkami a rukami.

GastroTovar.sk | Priebeh domácej zabíjačky

Vyvrhnutie vnútorností 

Pred porcovaním mäsa vyberáme z prasaťa vnútorností. Najskôr vyberieme pohlavné orgány, potom žalúdok, črevá a močový mechúr. Osprchujeme ich a poriadne vymyjeme. Vyrežeme aj srdce, pľúca, slezinu a bránicu.

Rozoberanie a varenie vnútorností prasaťa 

Vnútornosti je potrebné ihneď spracovať. Krájame ich ručne alebo pomocou kutra na mäso a využívame na výrobu zabíjačkových špecialít. 

Pochúťky a špeciality z domácej zabíjačky

Okrem kvalitných porcií mäsa zo zabíjačky získavame aj rôzne špeciality:

  • Klobásy – mleté mäso a tuk zmiešavame s rôznymi koreninami, pri ich výrobe je potrebný kvalitný mlynček na mäso
  • Jaternice – ich hlavnú zložku tvorí krv, no pridávajú sa tiež kusy mäsa a vnútorností, najmä hlava, pečeň a pľúca, ktoré sa premiešajú s krúpami. Pri výrobe potrebujeme plničku klobás a jaterníc, na ktorú natiahneme vyčistené črevá a naplníme ich jaternicovou (alebo klobásovou) zmesou.
  • Tlačenka – na jej výrobu sa používa najmä mäso z hlavy zmiešané s aspikom, ktoré sa napĺňajú do žalúdka prasaťa. Pri krájaní mäsa pomôžu kutre na mäso.
  • Huspenina – aspik, ktorý sa varí aspoň päť hodín bravčovej kože, kolena a paprčky.
  • Zabíjačková polievka – špecialitou v nej je varená krv pokrájaná na kocky a tradične sa varí aj s krúpami.

Výkup nehnuteľností v ťažkých životných situáciách: Ako zachovať bývanie a dôstojnosť cez spätné leasingové riešenie

01.07.2025

Život nás niekedy postaví pred nečakané výzvy. Strata zamestnania, rozvod alebo finančné ťažkosti môžu viesť k stresu a strachu z toho, že prídete o strechu nad hlavou. Predstavte si, že existuje spôsob, ako zachovať svoje bývanie a zároveň získať potrebné financie. Spätné leasingové riešenie vám môže ponúknuť alternatívu, ktorá vás ochráni pred dražbou a [...]

Web na mieru: Kedy sa oplatí individuálne riešenie?

30.06.2025

Zvažujete, či pre váš biznis zvoliť web na mieru? Možno ste už vyskúšali jednoduché šablónové riešenia, ale cítite, že vás obmedzujú. V tomto článku sa pozrieme na to, kedy a prečo sa oplatí investovať do individuálneho webu. Ako môže jedinečný dizajn, špecifické funkcie a plná kontrola nad obsahom zásadne zmeniť vašu online prítomnosť? Pridajte sa k nám a [...]

Google reklama ako najrýchlejšia cesta k novým zákazníkom: Ako ju nastaviť tak, aby naozaj fungovala

30.06.2025

Zaujíma vás, ako rýchlo získať nových zákazníkov pre vaše podnikanie? Google reklama môže byť tou správnou cestou, ale nie je to len o tom, že si nastavíte pár kliknutí. V tomto článku sa dozviete, prečo je dôležité mať strategický plán a ako efektívne pracovať s dátami, aby ste dosiahli skvelé výsledky. Čaká vás množstvo praktických rád a prípadových [...]

loď usa Venezuela

VIDEO: Zničujúci zásah. Armáda USA znovu zaútočila na venezuelskú loď. Hegseth: Boli na nej "narkoteroristi"

03.10.2025 20:04

Minister uviedol, že plavidlo prevážalo značné množstvo drog. Úder zabil niekoľko ľudí.

Remišová

Remišová: Strana Hlas zadala zákazku na 30-sekundový spot za viac ako 173-tisíc eur, oslovené tri firmy majú rovnakú adresu

03.10.2025 19:45

Opätovná hrubá neznalosť pani Remišovej, tentokrát v audiovizuálnej tvorbe, nemá absolútne opodstatnenie a je účelovým klamstvom, bráni sa úrad podpredsedu vlády.

francúzsky fotoreportér Antoni Lallican

Francúzskeho reportéra na Ukrajine zabil ruský dron. Novinárske federácie hovoria o vojnovom zločine

03.10.2025 19:26

Pri tom istom dronovom útoku údajne utrpel zranenia aj ukrajinský novinár Heorhij Ivančenko. Obaja mali na sebe ochranné vesty označené nápisom „Press“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 338973x
Priemerná čítanosť článkov: 3725x

Autor blogu

Kategórie