Založ si blog

Zabíjačkový špeciál – priebeh tradičnej zabíjačky

Kvalitné mäso, domáce zabíjačkové výrobky, u ktorých presne viete, čo ste do nich pridali, ale aj neopakovateľná atmosféra – to sú dôvody prečo sa pustíme do domácej zabíjačky. Poďte sa s nami pozrieť ako prebieha a aké pochúťky vďaka nej získate.

Ako prebieha tradičná domáca zabíjačka?

Pri zabíjačke je potrebné dodržiavať tradičné postupy a prizvať si k nej mäsiara, ktorý má so zabíjačkou ošípanej veľa skúseností. 

Omráčenie a zviazanie prasaťa

Aby bolo možné zabiť prasa humánnym spôsobom, teda tak, aby necítilo bolesť, musíme ho najskôr omráčiť. Zviažeme mu zadné nohy, potiahneme, aby si kľaklo a mäsiar ho omráči pištoľou.

Zabíjanie a vykrvenie prasaťa

Do dvadsiatich sekúnd od omráčenia je potrebné preťať tepny na jeho krku. Vytekajúcu krv zachytávame do vedra a miešame, aby sa nezrazila. Pomáhame si pumpovaním jeho prednou nohou, zatiaľ čo leží na pravom boku. 

Čistenie 

Prasa zbavujeme srsti a kože v koryte s vodou s teplotou 60°C, do ktorého sme najskôr vložili reťaze. Šúchaním reťazí strhávame kožu a srsť. Môžeme si pomôcť aj škrabkami a rukami.

GastroTovar.sk | Priebeh domácej zabíjačky

Vyvrhnutie vnútorností 

Pred porcovaním mäsa vyberáme z prasaťa vnútorností. Najskôr vyberieme pohlavné orgány, potom žalúdok, črevá a močový mechúr. Osprchujeme ich a poriadne vymyjeme. Vyrežeme aj srdce, pľúca, slezinu a bránicu.

Rozoberanie a varenie vnútorností prasaťa 

Vnútornosti je potrebné ihneď spracovať. Krájame ich ručne alebo pomocou kutra na mäso a využívame na výrobu zabíjačkových špecialít. 

Pochúťky a špeciality z domácej zabíjačky

Okrem kvalitných porcií mäsa zo zabíjačky získavame aj rôzne špeciality:

  • Klobásy – mleté mäso a tuk zmiešavame s rôznymi koreninami, pri ich výrobe je potrebný kvalitný mlynček na mäso
  • Jaternice – ich hlavnú zložku tvorí krv, no pridávajú sa tiež kusy mäsa a vnútorností, najmä hlava, pečeň a pľúca, ktoré sa premiešajú s krúpami. Pri výrobe potrebujeme plničku klobás a jaterníc, na ktorú natiahneme vyčistené črevá a naplníme ich jaternicovou (alebo klobásovou) zmesou.
  • Tlačenka – na jej výrobu sa používa najmä mäso z hlavy zmiešané s aspikom, ktoré sa napĺňajú do žalúdka prasaťa. Pri krájaní mäsa pomôžu kutre na mäso.
  • Huspenina – aspik, ktorý sa varí aspoň päť hodín bravčovej kože, kolena a paprčky.
  • Zabíjačková polievka – špecialitou v nej je varená krv pokrájaná na kocky a tradične sa varí aj s krúpami.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 207303x
Priemerná čítanosť článkov: 3239x

Autor blogu

Kategórie