Založ si blog

Čo je to PPC reklama alebo PPC kampaň a pre koho sú určené?

Čo je PPC reklama a PPC kampaň?

Skratka PPC pochádza z anglických slov pay-per-click, t.j. platba za kliknutie. Rozdiel medzi reklamou v televízii alebo v novinách a PPC reklamou je v tom, že PPC reklama sa zobrazí iba tým zákazníkom, ktorí vašu službu alebo produkt vyhľadávajú a majú o ňu záujem. Inzerent teda platí iba za každé kliknutie na reklamu a nie za zobrazovanie náhodným klientom, ktorých daná oblasť vôbec nezaujíma. PPC reklama sa zobrazuje iba na internete.

V prípade PPC reklamy resp. PPC kampane platí inzerent za zákazníka, ktorý klikne na jeho reklamu a dostane sa na jeho webovú stránku. Propagujete tak svoju stránku pomocou vhodne zvolených kľúčových slov. Pre správne nastavenie PPC kampane je potrebných viacero činností, od analýzy kľúčových slov, stanovenie cieľovej skupiny potenciálnych zákazníkov až po samotné optimalizovanie kampane, aby sa vám darilo udržať existujúcich a prilákať nových zákazníkov.

Kde sa zobrazuje PPC reklama?

PPC reklama môže mať mnoho rôznych podôb. Najčastejšie sa s ňou stretávame na najväčšej platforme pre reklamy – Google Ads, ale čoraz častejšie sa objavuje na sociálnych sieťach ako Facebook alebo Instagram

Rozlišujeme rôzne typy reklamy na internete:

  • Search Ads – reklamy, ktoré sa zobrazujú pri vyhľadávaní na Google.
  • Display Ads – reklamy zobrazujúce sa na webových stránkach v podobe digitálnej grafiky alebo videa, najčastejšie vo forme bannerov umiestnených v rôznych častiach stránky.
Google shipping ads and Goodle search ads - Reklama vo výsledkoch vyhľadávania, na internete
  • Shopping Ads – reklamy, ktoré sa zobrazujú vo vyhľadávaní ale zobrazujú konkrétny produkt s fotkou, cenou a ďalšími informáciami. Shopping ads reklamy sa zobrazujú na začiatku výsledkov vyhľadávania.
  • Gmail Ads – reklamy ktoré sa zobrazujú v Gmaili. Tieto reklamy vyzerajú ako nový email, ale majú označenie „reklama“, teda nejde o klasický email.
Gmail ads - reklama v gmaili
  • Video Ads – reklamy v podobe videa prehrávajúceho sa pred, počas, alebo po skončení iného videa.

Pre koho je vhodná PPC reklama?

PPC reklama je vhodná pre každého, kto chce čokoľvek propagovať – od produktov, cez služby až k charitatívnym projektom. Jej veľkou výhodou je personalizácia, teda obchodník oslovuje konkrétnu cieľovú skupinu a neprepláca reklamu pre ľudí, ktorých nezaujíma. Napríklad ak zadáte do vyhľadávania „Krtkovanie Bratislava“ zobrazí sa vám reklama na firmy, ktoré pôsobia v Bratislave. Takže ak vaša firma na krtkovanie pôsobí v Košiciach, je pre vás nerelevantné sa zobrazovať na tento výraz.

Druhým plusom je neustále rastúci počet užívateľov internetu. V súčasnosti na sociálnej sieti môžete osloviť rovnaký počet ľudí, ako kedysi v rádiu alebo v televízii, no navyše im bude reklama šitá na mieru.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 210153x
Priemerná čítanosť článkov: 3284x

Autor blogu

Kategórie