Založ si blog

Tieto problémy s WC si opravíte aj sami

Každú domácnosť raz za čas potrápia problémy s toaletou. Je jedno, či bývate v novostavbe, staršom dome alebo bytovke. Pretekajúci či upchatý záchod býva častým problémom za ktorý si často krát môžeme aj sami.

Na niektoré menšie problémy si vystačíte aj sami, a na tie väčšie si musíte zavolať odborníkov. Tam pomôže už len krtkovanie. Dnes sa spolu pozrieme práve na tie menšie problémy, ktoré si viete opraviť aj sami.

Upchatý záchod

Upchaté WC vás potrápi ak splachujete veci, ktoré do záchoda nepatria, ako napríklad vlhčené brúsky, dámske hygienické potreby a iné.

Všimnete si to podľa toho, že voda začne nebezpečne stúpať. Určite nečakajte že sa to vyrieši samo s ďalším spláchnutím, ale začnite konať hneď. Ak je predsa len toaleta upchatá až príliš, budete si musieť zavolať inštalatérov a tí vám pomôžu krtkovaním.

Ak to však chcete vyriešiť sami, v obchode si môžete kúpiť špeciálny prípravok na upchaté potrubia alebo vyskúšajte mydlový roztok. 

Tento jednoduchý domáci recept odporúčajú aj profesionáli. Stačí vám len voda, vedro a tekuté mydlo.

Dôležité je, aby voda bola horúca a poriadne mydlová, čiže v pomere ⅓ mydla a ¾ vody. Budete potrebovať minimálne 5 litrov tejto mydlovej zmesi.

Nalejte túto tekutinu do misy, počkajte pár minút a spláchnite. Ak sa upchatá toaleta neuvoľní na prvý krát, môžete postup opakovať aj dva razy. 

Pretekajúci záchod

Pokiaľ vás doma trápi pretekajúci záchod, lezie to nielen na nervy, ale zbadať to môžete aj na účte za vodu. Za minútu takto môže pretiecť až liter vody! Preto je lepšie ho dať opraviť hneď.

Pretekajúci záchod
zdroj: freepik.com

Keď si do Google zadáte „oprava wc Bratislava“, určite nájdete mnoho kvalitných inštalatérov.

Doma si s opravou svojpomocne vystačíte vtedy, ak je tesnenie alebo ventil zanesené od vodného kameňa, vtedy ho stačí len prečistiť.

Ako na to? Je to veľmi jednoduché. Najskôr zavrite prívod vody do toalety. Potom toaletu spláchnite, pretože potrebujete prádznu nádržku.

Otvorte kryt nádržky pomocou skrutkovača (pri niektorých typoch záchodov stačí len odklopiť veko). Po otvorení nádržky zrejme uvidíte vodný kameň a slizký povlak. 

Najskôr umyte v horúcej vode so saponátom plavákový ventil, a poumývajte aj celú nádržku. Môžete si pomôcť aj s kyselinou citrónovou alebo octom.

Nezabudnite ešte skontrolovať tesnenie (ak je už poškodené, budete si musieť kúpiť nové). Poprípade sa môže jednať aj o opotrebovaný ventil. Jeho výmena je tiež jednoduchá a stojí len pár eur. V predajni vám s výberom tesnenia alebo ventilu ochotne poradia. 

Novšie toalety sú oveľa jednoduchšie čo sa týka domácich opráv. Preventívne čistenie nádržky, a výmena tesnenia či ventilu sa odporúča minimálne raz za 10 rokov.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 213628x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Autor blogu

Kategórie