Založ si blog

Kávová usadenina do odtoku nepatrí – ako ju využiť?

Skoro každý človek pije kávu, no každý si ju pripravuje iným spôsobom. Pri väčšine spôsobov prípravy kávy zostáva kávová usadenina. Viete ako ju využiť?

Kávová usadenina do odtoku nepatrí – ako ju využiť?

zdroj: freepik.com

Čo spôsobuje kávová usadenina v odtoku?

Ak pijete kávu niekoľkokrát denne, a vo vašej domácnosti ju pije viac členov, denne môžete vyprodukovať aj 100 gramov usadeniny. Lejete ju do odtoku? Chyba. Usadenina z kávy sa postupne hromadí, a nakoniec môže spôsobiť aj upchatý odtok. Možno nie hneď, ale po pár týždňoch určite. Voda totiž usadeninu spoľahlivo neodstráni, a tak vám nezostane nič iné ako krtkovanie s profesionálmi.

Využitie kávovej usadeniny v domácnosti

Namiesto toho, aby ste ju liali do odtoku, využite ju vo vašej domácnosti. Vedeli ste že využitie kávovej usadeniny je všestranné?

  • Ako hnojivo na rastliny: zmiešajte ju s vodou, a polejte ňou rastliny. Obsahuje veľa draslíka, čo pôsobí ako prírodné hnojivo.
  • Proti škodcom:  kávová usadenina sa vám v záhrade osvedčí aj v boji proti slimákom a voškám. Okolo záhonov vytvorte pruh pilín, ktorý následne zalejete silným roztokom s kávovou usadeninou.
  • Na vyčistenie grilu aj hrncov: ide to aj bez chémie. Na hubku nasypte trochu usadeniny a čistite. Potom opláchnite vodou. Zašlý a prihorený riad či gril vyčistí bez škrabancov.

Benefity kávy v kozmetike

Kávová usadenina vám spraví službu aj v kúpeľni. Káva totiž obsahuje kofeín a antioxidanty, čo sú zložky, ktoré vám pomôžu na ceste za krajšou pleťou a vlasmi.

  • Pleťová maska a peeling: zmiešajte usadeninu s trochou olivového oleja a naneste zmes na tvár. Táto kávová maska a peeling v jednom vám krásne zjemní pokožku.
  • Na vlasy: vtrite si do vlasov kávovú usadeninu, zabaľte do teplého uteráka, a nechajte polhodinu pôsobiť. Krásne oživí hnedé vlasy a dodá im zdravý lesk.
  • Proti celulitíde: naneste kávovú usadeninu na miesta, kde vás trápi celulitída a zabaľte do potravinárskej fólie. Nechajte pôsobiť 15 minút a zmyte. Budete mať hladké stehná bez pomarančovej kože, ale dôležitá je pravidelnosť.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS

ONLINE: Kyjev útočil strelami ATACMS na Krym, tvrdí Moskva. Zbrane z USA už prúdia na Ukrajinu

04.05.2024 07:10, aktualizované: 08:46

Môže trvať týždne až niekoľko mesiacov, kým na Ukrajinu dorazí značný počet západných zbraní a vybavenia a dostanú sa až na front.

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 213105x
Priemerná čítanosť článkov: 3134x

Autor blogu

Kategórie