Založ si blog

Časté problémy s kanalizáciou? Pomôcť môže elektromechanické čistenie kanalizácie

Správne fungujúca kanalizácia by mala byť v súčasnej dobe samozrejmosťou. Jej upchatie je však bežným nepríjemným javom. Prečo k nemu dochádza a aké je ideálne riešenie?

Ako sa prejavuje upchatá kanalizácia?

Upchatý odtok si môžete všimnúť na základe niekoľkých hlavných príznakov. Väčšina z nich je veľmi ľahko pozorovateľná a niektoré vám umožnia vykonať opravu skôr, ako vznikne väčší problém.

Nepríjemný zápach z odtoku

Upchatý odtok si často všimneme podľa nepríjemného pachu, ktorý sa z neho šíri. Voda môže v tomto štádiu ešte pomerne rýchlo a jednoducho odtekať, ale pri používaní umývadla, sprchy či vane, alebo naopak, v prípade, že ich dlhšie nepoužívame, sa z odtoku šíri silný zápach. Zápach z odtoku pripomína pach pokazených vajíčok alebo hnijúceho odpadu.

Neodtekajúce odtoky

Upchatý odtok

zdroj : freepik.com

Ak vám doma neodteká odtok, všimnete si to najskôr spomalením odtekania, napríklad pri umývaní riadu alebo pri sprchovaní. V pokročilom štádiu ostáva umývadlo, sprcha, či  WC plné vody.

Problém so splachovaním toalety 

V tomto prípade sa po použití toalety voda nespláchne do kanalizácie, ale ostáva v záchodovej mise. 

Bublanie v potrubí

Ak sú v potrubí nánosy špiny, hrdze, vodného kameňa, alebo je mechanicky upchaté predmetom, ktorý doň nepatrí, voda sa snaží túto prekážku preraziť a vydáva pri tom zvuk bublania. 

Čo najčastejšie spôsobuje upchatie kanalizácie?

V prostredí kuchyne sú najväčším problémom zvyšky jedál a mastnota, napríklad olej z výpeku alebo z umývania riadu. V sprchách a vaniach spôsobujú problémy kozmetické prípravky, ktoré sa dokonale nerozpustia, ale aj chlpy a vlasy. V toalete ide zase o nadmerné používanie toaletného papiera, vlhčených obrúskov alebo hygienických vložiek, ktoré do WC misy rozhodne nepatria. Upchaté potrubie môže spôsobiť aj tvorba vodného kameňa, hrdza alebo mechanický odpad z nečistej vody, ako sú nánosy piesku alebo minerálov.

Elektromechanické čistenie kanalizácie s čistiacou špirálou – krtkovanie

Najúčinnejší spôsob odstraňovania nečistôt z kanalizácie je krtkovanie. Takéto elektromechanické čistenie domovej kanalizácie prebieha pomocou dlhej špirály, ktorá sa zavedie do potrubia, a elektrický pohon zabezpečuje jej otáčanie. Takzvaný krtko prerazí nános nečistôt, vďaka čomu sa kanalizácia stáva opäť priechodnou a voda následne s ľahkosťou odteká.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 214421x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Autor blogu

Kategórie