Zabíjačkový špeciál – priebeh tradičnej zabíjačky

Kvalitné mäso, domáce zabíjačkové výrobky, u ktorých presne viete, čo ste do nich pridali, ale aj neopakovateľná atmosféra – to sú dôvody prečo sa pustíme do domácej zabíjačky. Poďte sa s nami pozrieť ako prebieha a aké pochúťky vďaka nej získate.

Ako prebieha tradičná domáca zabíjačka?

Pri zabíjačke je potrebné dodržiavať tradičné postupy a prizvať si k nej mäsiara, ktorý má so zabíjačkou ošípanej veľa skúseností. 

Omráčenie a zviazanie prasaťa

Aby bolo možné zabiť prasa humánnym spôsobom, teda tak, aby necítilo bolesť, musíme ho najskôr omráčiť. Zviažeme mu zadné nohy, potiahneme, aby si kľaklo a mäsiar ho omráči pištoľou.

Zabíjanie a vykrvenie prasaťa

Do dvadsiatich sekúnd od omráčenia je potrebné preťať tepny na jeho krku. Vytekajúcu krv zachytávame do vedra a miešame, aby sa nezrazila. Pomáhame si pumpovaním jeho prednou nohou, zatiaľ čo leží na pravom boku. 

Čistenie 

Prasa zbavujeme srsti a kože v koryte s vodou s teplotou 60°C, do ktorého sme najskôr vložili reťaze. Šúchaním reťazí strhávame kožu a srsť. Môžeme si pomôcť aj škrabkami a rukami.

GastroTovar.sk | Priebeh domácej zabíjačky

Vyvrhnutie vnútorností 

Pred porcovaním mäsa vyberáme z prasaťa vnútorností. Najskôr vyberieme pohlavné orgány, potom žalúdok, črevá a močový mechúr. Osprchujeme ich a poriadne vymyjeme. Vyrežeme aj srdce, pľúca, slezinu a bránicu.

Rozoberanie a varenie vnútorností prasaťa 

Vnútornosti je potrebné ihneď spracovať. Krájame ich ručne alebo pomocou kutra na mäso a využívame na výrobu zabíjačkových špecialít. 

Pochúťky a špeciality z domácej zabíjačky

Okrem kvalitných porcií mäsa zo zabíjačky získavame aj rôzne špeciality:

  • Klobásy – mleté mäso a tuk zmiešavame s rôznymi koreninami, pri ich výrobe je potrebný kvalitný mlynček na mäso
  • Jaternice – ich hlavnú zložku tvorí krv, no pridávajú sa tiež kusy mäsa a vnútorností, najmä hlava, pečeň a pľúca, ktoré sa premiešajú s krúpami. Pri výrobe potrebujeme plničku klobás a jaterníc, na ktorú natiahneme vyčistené črevá a naplníme ich jaternicovou (alebo klobásovou) zmesou.
  • Tlačenka – na jej výrobu sa používa najmä mäso z hlavy zmiešané s aspikom, ktoré sa napĺňajú do žalúdka prasaťa. Pri krájaní mäsa pomôžu kutre na mäso.
  • Huspenina – aspik, ktorý sa varí aspoň päť hodín bravčovej kože, kolena a paprčky.
  • Zabíjačková polievka – špecialitou v nej je varená krv pokrájaná na kocky a tradične sa varí aj s krúpami.

Výkup nehnuteľností v ťažkých životných situáciách: Ako zachovať bývanie a dôstojnosť cez spätné leasingové riešenie

01.07.2025

Život nás niekedy postaví pred nečakané výzvy. Strata zamestnania, rozvod alebo finančné ťažkosti môžu viesť k stresu a strachu z toho, že prídete o strechu nad hlavou. Predstavte si, že existuje spôsob, ako zachovať svoje bývanie a zároveň získať potrebné financie. Spätné leasingové riešenie vám môže ponúknuť alternatívu, ktorá vás ochráni pred dražbou a [...]

Web na mieru: Kedy sa oplatí individuálne riešenie?

30.06.2025

Zvažujete, či pre váš biznis zvoliť web na mieru? Možno ste už vyskúšali jednoduché šablónové riešenia, ale cítite, že vás obmedzujú. V tomto článku sa pozrieme na to, kedy a prečo sa oplatí investovať do individuálneho webu. Ako môže jedinečný dizajn, špecifické funkcie a plná kontrola nad obsahom zásadne zmeniť vašu online prítomnosť? Pridajte sa k nám a [...]

Google reklama ako najrýchlejšia cesta k novým zákazníkom: Ako ju nastaviť tak, aby naozaj fungovala

30.06.2025

Zaujíma vás, ako rýchlo získať nových zákazníkov pre vaše podnikanie? Google reklama môže byť tou správnou cestou, ale nie je to len o tom, že si nastavíte pár kliknutí. V tomto článku sa dozviete, prečo je dôležité mať strategický plán a ako efektívne pracovať s dátami, aby ste dosiahli skvelé výsledky. Čaká vás množstvo praktických rád a prípadových [...]

most, železnica, vlak, koľajnice

Pre „cool selfie“ riskujú život. Železnice varujú pred nebezpečnými hrami detí na trati

13.07.2025 16:50

Železničná trať nie je ihrisko, uviedli železnice.

polícia  autá policajti

V lesnom poraste pri Veľkých Lovciach zomrel 44-ročný muž

13.07.2025 16:37

Jeho telo našiel ležať v sobotu v blízkosti cyklotrasy náhodný okoloidúci.

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Po Merzovi prišla kritika aj z Prahy. Fiala listom požiadal Fica, aby neblokoval protiruské sankcie

13.07.2025 15:54, aktualizované: 16:39

Je to dôležité nielen kvôli ukrajinským civilistom, ktorí čelia stále silnejšiemu ruskému bombardovaniu, uviedol český premiér.

SR MV MZ Šaško Šutaj Eštok Drogy TK BAX

Útoky na prezidenta či influencerov? Šutaj Eštok ich považuje za nepochopiteľné

13.07.2025 15:07

Minister podľa vlastných slov vyjadruje absolútny rešpekt všetkým, ktorí sa rozhodnú byť pripravení pre prípadnú pomoc v krízových situáciách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 320163x
Priemerná čítanosť článkov: 3518x

Autor blogu

Kategórie