Založ si blog

3 užitočné prístroje do vašej kuchyne

Kuchyňa môže byť ako ríša divov. Existujú stovky pomôcok a prístrojov, ktoré uľahčujú prácu a urýchľujú prípravu jedla – či už varením alebo pečením. Krájače na všetky druhy ovocia a zeleniny, lisy, sušičky jedla, špeciálne mixéry… Ako sa v nich vyznať a do ktorých sa najviac oplatí investovať? Tieto tri by nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

Multifunkčný mixér

Multifunkčný mixér je niekedy nazývaný aj kuchynský robot. Kombinuje viacero nadstavcov a funkcií. Existujú rôzne varianty tohto kuchynského pomocníka – vyberajte si podľa toho, čo v kuchyni najčastejšie pripravujete. Niekto si nevie predstaviť ráno bez smoothie, iný rád pečie z kysnutého cesta. Multifunkčný mixér môže mať šľahač, strúhadlo, mlynček, miešací hák, drvič a dokonca aj nadstavec na výrobu rezancov. Výhodou multifunkčného mixéra je okrem uľahčenia práce a šetrenia času aj ušetrené miesto – namiesto viacerých menších prístrojov potrebujete len jeden väčší.

Ručný mixér

Tento typ mixéra držíme v ruke, alebo je položený na stojane. Je určený na miešanie a šľahanie malých množstiev potravín, napríklad vajíčok, smotany, cesta na klasické koláče a podobne. Výhodou je jeho kompaktnosť a možnosť výmeny metličiek – iné použijete na prípravu šľahačky a iné na hnetenie cesta. Najpoužívanejší je práve pri pečení zákuskov, príprave cesta a krému, ale pomôže aj pri príprave zemiakovej či inej kaše.

Stolový mixér

Stolový mixér stojí samostatne a mixuje rôzne potraviny jednoliatu zmes, alebo tvrdšie potraviny melie na malé kúsky (napríklad mandle, keksíky). Funguje tak, že doňho nasypeme alebo nalejeme potravinu a mixujeme, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Je určený na spracovanie ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, omáčok a krémových polievok. Na rôzne druhy mixovania poskytuje rôzne nástavce.

Tlakový mixér

Funguje rovnako ako ostatné mixéry, jeho výhodou je však možnosť mixovať horúce potraviny bez toho, aby sa museli pred mixovaním vychladiť. Je určený na mixovanie polievok a omáčok. 

3 užitočné prístroje do vašej kuchyne | Gastrotovar.sk

zdroj : freepik.com

Robotický mixér

V porovnaní s inými typmi mixérov, robotické mixéry ponúkajú rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie potravín, vďaka silným motorom a rôznym nástavcom, ktoré sú k dispozícii. Robotické mixéry sú tiež viacúčelové a umožňujú vykonávať mnoho rôznych úloh v kuchyni, ako napríklad miešanie cesta, šľahanie vajec a smotany, mixovanie nápojov, strúhanie syra alebo mletie mäsa. To ich robí praktickými a univerzálnymi nástrojmi v kuchyni. 

V podstate kombinujú viaceré druhy mixérov v jednom a ich výhody sú:

  • efektívne a rýchle varenie,
  • viacúčelovosť,
  • silný motor,
  • rýchlosť,
  • jednoduché použitie,
  • šetrenie času a námahy pri varení.

Mixér na smoothie

Ide o mixér určený na prípravu nápojov smoothie z ovocia a zeleniny, prípadne s jogurtom alebo s mliekom. Využíva sa aj na prípravu džúsov. Majú väčšie nádoby a silné nože, ktoré najemno rozdrvia aj tvrdšie druhy ovocia a zeleniny, alebo listovú zeleninu, ktorá iným mixérom robí problémy kvôli svojej štruktúre.

Ponorný mixér

Používame ho pri mixovaní potravín priamo v hrnci alebo panvici. Pripravujeme ním krémové polievky, omáčky a pudingy. Najväčšou výhodou je jeho flexibilita a malé telo – jednoducho ho premiestnime tam, kam potrebujeme. Nemusíme kvôli nemu prelievať jedlo do iných nádob a mixujeme priamo tam, kde ich varíme.

Kuter na mäso a zeleninu

Kuter sa používa na rozsekanie mäsa alebo zeleniny, buď na drť, alebo na pastu. Pripravíte v ňom tatarák (mäsový aj vegetariánsky), rôzne druhy mletého mäsa, zmes na prípravu klobás alebo jaterníc a akékoľvek zeleninové pasty. Niektoré prístroje určené pre profesionálne gastro prevádzky môžu byť vhodné aj pre domáce použitie aj napriek tomu, že môžu mať v rovnakej cene menej funkcií – takýmto pomocníkom je aj kuter na mäso a zeleninu. Investícia sa vám vráti v ich dlhej životnosti, pretože ide o profesionálne prístroje určené do prevádzok, ktoré ich používajú niekoľkokrát denne.

V súčasnej dobe zdražovania je dôležitým prvkom aj sebestačnosť. Vďaka kutru nebudete musieť kupovať polotovary, ale zo základnej suroviny si sami vyrobíte mäsové a zeleninové výrobky vo veľkom, čo v konečnom dôsledku ušetrí vysokú sumu peňazí.

Prístroj na tepelnú úpravu sous vide

Ste fanúšikom kuchárskych šou, ale technika sous vide vám pripadá ako príliš vysoká gastronómia? Vďaka tomuto prístroju to bude jednoduchšie, ako predpokladáte. Najskôr surové mäso spolu s bylinkami a korením vložíte do vákuového vrecka a pomocou vákuového baliaceho stroja vysajete z vrecka vzduch. Takto zabalené mäso vložíte do prístroja na sous vide a pomaly varíte v kúpeli. Výhodou je maximálna šťavnatosť mäsa, ktorú iným typom varenia nedosiahnete. Varíte bez tuku, teda zdravo a vysoká teplota zase zničí všetky prípadné baktérie. V jedle ostanú zachované všetky vitamíny a živiny, pričom celá príprava spočíva v korenení, zabalení a prístroj vám už mäso uvarí doslova sám.

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 211254x
Priemerná čítanosť článkov: 3301x

Autor blogu

Kategórie