Založ si blog

Upchatý odtok v kuchyni – RADY A TIPY

Upchatý odtok v kuchyni je bežný problém v domácnosti, ktorý však môže viesť k oveľa väčším problémom. Najskôr si všimnete, že vám v drese odteká voda veľmi pomaly alebo neodteká vôbec. Typickým príznakom je aj nepríjemný zápach.

Príčiny upchatého odtoku v kuchyni

Za upchatý kuchynský odtok si často môžeme sami, pretože ho nesprávne používame a pokúšame sa doňho splachovať veci, ktoré doňho nepatria. Alebo sa málo venujeme čisteniu odtoku. Najčastejšie príčiny upchatia sú:

  • Nadmerné množstvo tuku, oleja alebo mastnoty, ktoré sa vylievajú do odtoku – postupne sa nahromadia na stenách rúry, čím sa zníži priepustnosť a spôsobí upchávanie. Horúci tuk a olej je tekutý, ale po ochladnutí sa mení na tuhú látku a tvorí v potrubí blokády.
  • Zvyšky potravín z riadu – podobne ako tuk zanášajú steny rúry a tvoria v potrubí prekážky.
  • Dlhodobé používanie odtoku bez čistenia a údržby, ktoré môže spôsobiť nahromadenie nečistôt a mastnoty v potrubí.
  • Mechanické poškodenie odtoku, ktoré môže spôsobiť zaseknutie odtoku, napríklad keď sa do odtoku dostane nejaký predmet, ktorý by tam nemal byť, ako sú napríklad kovové predmety. Najčastejšie ide o menšie príbory alebo kávové lyžičky.

Kedy je potrebné čistenie odtoku v kuchyni?

Odtok v kuchyni je dobré vyčistiť skôr, ako nastane v potrubí katastrofa, ktorá môže viesť k závažnému poškodeniu majetku. Všímajte si najmä tieto príznaky:

  • Pomalé alebo žiadne odtekanie vody – pri umývní riadu alebo zeleniny si všimnete, že odtečenie vody z umývadla trvá dlhšie ako ste zvyknutí.
  • Vznik nepríjemného zápachu v kuchyni – zápach sa objavuje najmä vo chvíľach, keď odtok dlhšie nepoužívame a nesteká nim voda, teda napríklad ráno po celej noci alebo keď na pár dní odídete z domu.
  • Bublanie v odtoku – pri stekaní vody do odtoku sa začnú ozývať hlasné zvuky bublania, pretože z potrubia sa uvoľňujú veľké bubliny vzduchu v miestach, kde vode prekážajú usadeniny.

Tipy a rady, ako vyčistiť upchatý odtok v kuchyni

Tipy a rady, ako vyčistiť upchatý odtok v kuchyni

zdroj FOTO : freepik.com

Pri čistení odtoku v kuchyni máme dve možnosti – chemické čistenie pomocou prostriedkov zvyčajne na báze kyselín, alebo mechanické čistenie, kedy podtlakom alebo pomocou pomôcok posunieme usadeniny ďalej alebo ich odlepíme od steny potrubia.

Babské tipy a rady na čistenie upchatého odtoku 

  • Kombinácia octu a sódy bikarbóny – zmiešajte pol pohára sódy bikarbóny a pol pohára octu, nalejte do odtoku a nechajte pôsobiť približne 30 minút. Potom nalejte horúcu vodu. Chemická reakcia v odtoku zabezpečí, že sa usadeniny rozpustia, najmä ak sú organické, teda zvyšky jedál, vlasy alebo mastnota.
  • Coca-Cola vám môže pomôcť vyčistiť odpad ak ju nalejete do odtoku a necháte pôsobiť približne polhodinu. Potom ju zalejte horúcou vodou.
  • Gumový zvon – priložte ho na odpad a stláčajte. Vytvoríte tak podklad, ktorý nečistoty posunie ďalej a voda ich spláchne. Používame ho najmä vtedy, ak je umývadlo plné vody, ktorá z neho vôbec neodteká.
  • Chemické prostriedky – na trhu sú voľne dostupné kyseliny, ktoré rozpúšťajú nečistoty. Dôležité je používať ich presne podľa návodu a nosiť ochranné gumené rukavice, aby nepodráždili pokožku. 
  • Rozoberte a vyčistite sifón – v sifóne sa kvôli jeho tvaru usadzuje veľa nánosov. Podložte pod neho vedro, odmontujte ho a mechanicky vyčistite.

Nepodceňujte prevenciu 

  • Nenechávajte tuk a olej vylievať do odtoku, namiesto toho ich zberajte v nádobách alebo papierových utierkach a vyhadzujte ich do koša. Ak olej precedíte a zozbierate do fľaše, môžete ho odniesť na čerpacie stanice, kde ho zrecyklujú.
  • Používajte sieťky do odtoku, tým zabránite tomu, aby do odtoku vnikli väčšie kusy jedla alebo nečistôt, ktoré by mohli spôsobiť upchávanie.
  • Pravidelne čistite odtok – rýchle prepláchnutie odtoku horúcou vodou raz za týždeň môže pomôcť zabrániť upchávaniu. Ak máte viac času, vyskúšajte pravidelne aplikovať aj niektorú z rád na čistenie, ktoré sú opísané vyššie.

Obráťte sa na odborníkov v krtkovaní 

Pri čistení odtoku netreba podceňovať zásah profesionálov. Na čistenie potrubí používajú metódu krtkovania, pri ktorej je do potrubia zavedená špirála. Tá sa otáča a zároveň je na nej konci tryska, tzv. krtko, z ktorého strieka voda pod veľkým tlakom. Hlavnou výhodou je dostupnosť tejto služby kedykoľvek potrebujete, 24 hodín denne 7 dní v týždni. Preto je dobré mať číslo na spoľahlivých inštalatérov uložené v mobile, aby ste im vedeli zavolať aj o polnoci.

Vazektómia – najúčinnejšia forma antikoncepcie

03.05.2024

Úvahy o antikoncepcii sa často sústreďujú na ženy, ale v skutočnosti existuje niekoľko možností pre mužov. Jednou z nich je vazektómia, čo je relatívne jednoduchý a účinný chirurgický zákrok. Pre tých, ktorí uvažujú o trvalom riešení neplánovaného tehotenstva, vazektómia môže byť atraktívnou voľbou. Ako sa chrániť pred neplánovaným [...]

Zariaďujete reštauráciu, kaviareň či inú prevádzku? Nezabudnite na kvalitné vybavenie

03.05.2024

Pri zariaďovaní reštaurácie, kaviarne alebo iného gastronomického podniku je dôležité pamätať na kvalitné vybavenie. Aké majú byť vaše prvé kroky a čo je najpodstatnejšie zariadiť hneď na začiatku? Premýšľate o otvorení prevádzky? Čo všetko budete potrebovať? Otvorenie vlastného podniku je vzrušujúci, no aj náročný proces. Prvým a najdôležitejším [...]

Ako nastaviť marketingové kampane tak, aby prinášali reálne výsledky?

03.05.2024

Marketingová kampaň je strategický plán, ktorý organizácia vykonáva na podporu predaja svojich produktov alebo služieb. Je to koordinovaná séria aktivít, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie, získať nových zákazníkov a zvýšiť predaj. Pri tvorbe úspešnej marketingovej kampane je dôležité mať jasne definované ciele, cieľovú skupinu a správne kanály komunikácie. [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 214828x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Autor blogu

Kategórie