Založ si blog

Nepríjemný zápach z kanalizácie – ako sa ho zbaviť?

Zápach šíriaci sa naprieč domom rozhodne nie je doplnkom, po ktorom by ktokoľvek túžil. Dokáže v podstatnej miere pokaziť dobré pocity. Zbaviť sa ho je náročnou úlohou, nie však takou, ktorú by sme nedokázali zvládnuť. V dnešnom článku Vám poradíme, ako identifikovať miesto vzniku zápachu a tiež, ako sa ho raz a navždy zbaviť. Nezabudnite na to, že zápach z kanalizácie nie je len estetickým problémom. Vysoká koncentrácia metánu, ktorý je spôsobený množením baktérií, môže spôsobiť časté bolesti hlavy a po určitom čase i problémy s dýchacou sústavou. Preto sa sústreďme na jeho trvalé odstránenie. 

žena si zapcháva nos, pretože cíti smrad z kanalizácie
zdroj: freepik.com

Zápach z kanalizácie – čo môže byť príčinou? 

Existuje niekoľko rôznych príčin, prečo sa po Vašom domove šíri zápach. Zápach môžete najčastejšie cítiť v okolí odtokov alebo toalety. Príčiny šíriaceho sa zápachu: 

Upchaté odpadové potrubie – v kúpeľni upchaté potrubie  môžu spôsobiť vlasy a chlpy ktoré sa v ňom usadia. V kuchyni môžu upchať odtok stuhnuté oleje a zvyšky jedál, ktoré sa do odtoku dostávajú najčastejšie pri umývaní riadu. Veľké množstvo nahromadených zvyškov môže spôsobiť šírenie zápachu. 

Upchatá toaleta – môže tiež spôsobovať zápach z kanalizácie. Ak sa vám upchá wc a na odopchatie nepomôže gumený zvon, je potrebné zavolať inštalatérov ktorí kanalizáciu vyčistia krtkovaním. 

Nedostatok vody v sifóne – voda v sifóne zabraňuje prenikaniu zápachu z kanalizácie do bytu či domu. Ak máte v domácnosti wc, ktoré nepoužívate príliš často, môže sa stať, že sa odparí voda zo sifónu a do bytu vám môže začať prenikať zápach z kanalizácie. V takomto prípade stačí toaletu spláchnuť a vyvetrať. Nepríjemný zápach by mal zmiznúť. 

Chlap si zapcháva nos, pretože cíti zápach z kanalizácie
zdroj: freepik.com

Zmeny počasia – i počasie môže byť zodpovedné za nepríjemný pach, najmä nízky tlak, silné nárazy vetra alebo prudké ochladenie.

Rekonštrukcia bytovej jednotky – pri neopatrnej rekonštrukcii môže dôjsť k poškodeniu prestupov medzi jednotlivými podlažiami a k úniku zápachu.

Ako zistiť, že ide o zápach z kanalizácie? 

Dobrým krokom je postupne skontrolovať všetky odtoky. Typickým pachom kanalizácie je ťažký zápach odpadových vôd, ktorý je nezameniteľný. Upchatý odpad v kuchyni však môže zapáchať podobne – upchaté potrubie v kuchyni je však viac cítiť po organických zvyškoch a zhnitom jedle. Čistenie potrubia je prvým krokom, ktorý by ste mali urobiť. 

Rovnako je dobrým krokom i čistenie WC, ktoré môže imitovať pach z kanalizácie i kvôli usadeninám pochádzajúcich z rias a moču (najmä dlhšie nepoužívané toalety). Problémom môže byť i upchaté potrubie toalety alebo povolené tesnenie medzi týmto potrubím a toaletou. 

Domáce metódy na odstránenie zápachu z kanalizácie 

Existuje hneď niekoľko domácich rád, ktoré môžete využiť. Skôr ako využijete silné chemické prostriedky, spoľahnite sa na pomoc overených domácich postupov. 

Použitie sódy bikarbóny spoločne s octom – najčastejšia kombinácia pre čistenie odtokov, ocot môžete zahriať.

Mechanické čistenie – použitie mechanických čističov na domáce čistenie účinne odstraňuje i rozmerné predmety v potrubí.

Sóda, ocot, bielidlo a minerálny olej – prvé sa v zmesi použije sóda a ocot. Po dôkladnom prepláchnutí vodou nasleduje bielidlo a napokon minerálny olej.

Tlakové čistenie – vysokotlakový čistič umožní čistenie odpadu v kuchyni i v kúpeľni. Je jednoduchý na ovládanie a je možné ho použiť i pri ďalších domácich prácach.

Overená pomoc – silné chemické čističe 

Ak sa Vám nepodarilo vyriešiť problém zápachu pomocou bežných domácich postupov, je pravý čas zavolať na pomoc silnejší kaliber. Vďaka svojmu zloženiu, ktoré je postavené na silných chemických látkach, si dokážu poradiť aj s náročnými úlohami. Možnosťou je napríklad čistič odpadov Triomax, HG tekutý čistič odpadov alebo iné koncentrované čističe.

Čo v prípade, že zápach nezmizne? 

Ak ste naozaj vyskúšali všetko od overených rád až po chemické prostriedky, je pravý čas obrátiť sa na skúsenú radu inštalatérov. Zamerajte sa na spoločnosť, ktorá inštalatérske práce vykonáva dlhodobo a na profesionálnej úrovni. Skvelým krokom je začať monitoringom kanalizácie a zvoliť riešenie podľa konkrétnych potrieb a rozmerov daného problému. V prípade, že vo Vašej domácnosti dochádza k pretrvávaniu zápachu skombinovaného s pretekajúcou toaletou alebo sifónom, obráťte sa rýchlo na poruchovú službu. Každý problém sa dá vyriešiť a zápach z kanalizácie sa rozhodne neoplatí podceňovať. 

Upchatý odtok – prečo sa opakovane upcháva a ako tomu predchádzať?

03.04.2024

Udržiavanie čistej a fungujúcej domácnosti zahŕňa viac než len utieranie prachu a vysávanie podlahy. Jedným z často prehliadaných aspektov je správna starostlivosť o odtoky, najmä v kuchyni a kúpeľni. Opakované upchávanie odpadu môže byť nielen nepohodlné, ale môže tiež naznačovať potenciálne chybičky vo vašom upratovaní. V tomto článku sa ponoríme do bežných [...]

Ako si vybrať správny plot – hliníkové ploty vs. iné ploty

03.04.2024

Predstava dokonalého plotu sa často líši od človeka k človeku, berúc do úvahy nespočetné množstvo možností dostupných na trhu. Rôzne typy plotov slúžia na rôzne účely a nájsť ten ideálny si vyžaduje starostlivé zváženie funkčnosti, estetiky a údržby. Preto budeme vaším sprievodcom v rozmanitom svete oplotenia, ponúkame prehľad o rôznych typoch oplotenia a cenné [...]

Sú hliníkové ploty naozaj bezúdržbové?

14.08.2023

Ako každá väčšia investícia do domácnosti, aj výber vhodného oplotenia vyžaduje prieskum trhu a hľadanie tej najlepšej alternatívy. Hliníkové ploty sú dobrou voľbou pre majiteľov domov, ktorí chcú mať estetický a ľahko udržiavateľný plot okolo pozemku. Benefity hliníkových plotov Hliníkové ploty sú populárne kvôli svojmu vzhľadu, ľahkosti a odolnosti. [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 12:59

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 209637x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Kategórie